Rabarberkaka ljuvlig

Här har jag tagit min favorit schweizisk äppelkaka och ersatt äpplena med ljuvliga rabarber. Det blir en väldigt god kaka, som till och med gäster som vanligtvis inte gillar rabarber har ätit med stor aptit av:)

Jag tycker det går utmärkt att använda rabarbern även så här års när den vuxit sig lite tjockare och trådigare – särskilt när man skär den i tunna skivor som här.

Grundreceptet har sin utgångspunkt i ett recept jag såg i DN. Kakan blir saftig och härlig!

Du behöver:

125 gram rumsvarmt smör

1½ dl strösocker

2 ägg – delade i vitor och gulor

saften och skalet av en halv citron

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4-6 rabarberstjälkar, skalade och tunt skivade

2-3 msk potatismjöl

ca 1 dl socker, gärna råsocker

Gör så här:

Smörj en form med löstagbar kant som är ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

Jag brukar börja med rabarbern, eftersom den är lite pysslig. Skala och skiva rabarberstjälkarna tunt. Lägg dem i en skål och strö över potatismjöl. Det gör man för att suga upp saften som annars blir, eftersom den då gör kakan för lös och geggig. Ställ rabarbern åt sidan medan du gör smeten.

Rör smöret och 1½ dl strösocker pösigt. Rör ner äggulorna och citronsaften och skalet, vispa poröst.

Blanda mjöl och bakpulver, vispa äggvitorna styva. Rör först ner mjölblandningen och sist äggvitorna i smeten och bred ut den i den smorda formen. Smeten blir ganska fast.

Häll drygt ½ dl socker på rabarberbitarna strax innan du ska lägga dem i smeten. Fördela rabarbern över smeten och tryck ner bitarna lite i smeten. Strö ca ½ dl socker över kakan innan du ställer in den i ugnen. Det är gott att även strö malen kanel över.

Grädda i ugnen i 40-50 minuter. Höj värmen en stund på slutet om kakan behöver mer färg. Om kakan däremot tar för mycket färg kan du lägga in en bit folie eller bakplåtspapper över formen för att skydda den under resterande gräddning.

Servera som den är eller med lösvispad grädde, gärna smaksatt med lite socker och vanilj eller vaniljvodka (passar väldigt bra till alla kakor och tårtor)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera