Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kalvstek

När man ska ha många gäster är det väldigt praktiskt – och gott – att servera stek av något slag och på något vis.

Jag har tidigare skrivit om den underbara dekonstruerade kalvsteken som jag gärna gör vid en fin middag när det inte är alltför många gäster, eftersom den kräver lite mer handgrepp och därmed tid. Du finner receptet på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=10635

Har jag många gäster gör jag helt enkelt steken som den är utan större åthävor. Det är enkelt och går fort, i arbetsinsats. Sedan sköter sig steken i ugnen. Har jag gott om tid låter jag den steka på ganska låg temperatur för att få köttet extra saftigt och fint.

Tillbehören varierar jag efter tillgång, årstid, tycke, smak och tillfälle. Sommartid kan det gärna bli en enkel men god potatissallad – antingen den franska eller med ruccola, vårlök, citron och sumac. Medan jag vintertid gärna gör rostade potatisar och rotfrukter och ett gott smör eller en sås, kanske på trattkantareller. Du finner recepten på länkar nedanför och när du letar runt här på Katinkas Kitchen.

Både steken och sommartillbehör kan serveras något avsvalnade på en buffé eller gående bord. Ett gott citron- och/eller örtsmör till, eller ännu enklare: yoghurtsås på ugnsbakade citroner.

Länk till den busenkla och supergoda citronsåsen: http://katinkaskitchen.com/?p=3325

Länk till smöret: http://katinkaskitchen.com/?p=10334

Länk till fransk potatissallad:http://katinkaskitchen.com/?p=2798

Länk till potatissallad med sumac: http://katinkaskitchen.com/?p=11018

Så till receptet på steken:

Beräkna ca 200 gram kött per person

olivolja, salt, peppar och örtkryddor att knida in köttet med, kalvstek kryddar jag gärna med örter och citronskal ibland

Stek köttet i 100-150 grader om du har tid, för ett saftigare kött. Har du inte så gott om tid steker du köttet i 175 grader.

Gnid in köttet med olja och kryddorna, lägg köttet i en ugnsfast form eller på en plåt, stick en köttermometer i köttet så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Ställ in köttet i ugnen. Sedan står köttet där och steker sig själv. Du behöver bara kolla temperaturen. Den som vill steker köttet hastigt i stekpanna på högsta värme för att ge köttet färg innan det ställs in i ugnen, men det går att hoppa över. Det säger inte minst vår nästa satsning för det stora matlagningspriset Bocuse d’Or, Adam och Albin, som i och för sig gärna snabbt bryner köttet för att ge det en fin yta eftersom de sedan steker köttet i låga temperaturer ner till 80 grader för fantastisk saftighet. Det viktiga är alltid köttets innertemperatur. För kalv tycker jag att 58-60 är en bra innertemperatur då köttet blir rosa och mört. Den som vill ha köttet mer välstekt låter det gå upp till lite över 60.

När termometern visar den rätta temperaturen tar du ut köttet och låter det vila i tio minuter innan det skärs upp. Det är särskilt viktigt om du låtit köttet steka på lite högre temperatur i ugnen. Tänk på att innertemperaturen fortsätter öka efter att du tagit ut köttet. Jag tar alltid ut kalvsteken när termometern visar 58 grader för att det inte ska blir för överstekt. Linda in det i lite folie medan det vilar så svalnar det inte för snabbt.

Skär sedan upp köttet i skivor – ibland vill man kanske ha tunna, ibland tjockare skivor. Servera med de tillbehör du valt och ha en riktigt trevlig festmåltid!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

1 Comment to “Kalvstek”

  1. Carina Barkeus says:

    Tack för inspirationen!

Leave a Reply