Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kryddsmör till grillat

Den trogne läsaren vet att jag gärna gör ett gott kryddsmör till köttet, vare sig det är grillat eller inte. Dessutom passar det väldigt bra till den grillade eller ugnspotatisen och de andra grönsaker jag väljer att servera till. Citron- och örtsmöret är en favorit, så även schalottenlökssmöret.

Idag blir det ett lite kryddigare smör som passar bra till smakrikt kött, som till exempel den grillade hela entrecôten. Det är inspirerat av Café de Paris. Jag har ingen aning om hur man gör ett sådant, men det här är min tolkning av det smör jag smakat.

Du behöver:

75 gram smör

1-2 vitlöksklyftor, skalade och pressade (ta endast den större mängden om du får tag i milda fina spanska vitlökar)

½ tsk paprikapulver

1/4 tsk stark paprika, eller lite mindre mängd cayennepeppar

1/4-½ tsk curry (bli inte orolig – curryn ger endast en lätt touche och ingen framträdande smak, men är viktig för att få Café de Paris-smaken)

rivet skal av ½ citron som du tvättat noga i varmt vatten och torkat

rivet skal av ½ lime som du tvättat noga i varmt vatten och torkat

1/4 tsk herbes de Provence eller franska örtkryddor

½ tsk färsk timjan, hackad

gärna lite persillade-krydda (finns på burk i de flesta affärer)

svart- och vitpeppar, gärna nymalen ett antal tag på kvarnen

1/4-½ tsk salt

Gör så här:

Ta fram smöret och låt det mjukna lite i rumstemperatur. Blanda i kryddorna, riv i citron- och limeskal och pressa i vitlöken. Om du är osäker på vitlökens styrka är det klokt att ta lite i taget, eftersom vitlöken inte ska dominera för mycket utan bara vara med för att ge den fina kryddiga helheten till det här smöret. Saknar du några örtkryddor eller persillade kan du hoppa över det. Rör smöret mjukt och jämnt och lägg upp det i en serveringsskål. Ställ smöret kallt tills det är dags att servera det. Det passar väldigt bra till den hela grillade entrecôten du finner recept på här bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply