Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Entrecôte grillad i bit

I Katinkas Kitchen steker vi gärna stora hela bitar av kött, och på sommaren innebär det att till exempel en härlig bit entrecôte får ligga i marinad för att därefter läggas på grillen och bli alldeles underbar. Det kräver förstås en klotgrill med lock, men är ett väldigt bra sätt att använda grillen så att köttet inte blir torrt utan riktigt saftigt. På marknaden i sydspanien hittade jag en fin bit entrecôte som fick bli ännu en sydlig middag i värmen.

Till detta serveras lämpligen ett gott kryddsmör, som café de Paris-smöret du finner i inlägget här intill eller på länken nedanför. Grillade potatisar eller ugnspotatisar samt grillade paprikor eller tomater är också gott till. Och så favoriten grillad lök i folie där den färska löken får bakas mjäll och mjuk med timjan, vitt vin, smör, olivolja och salt. Foliepaketet lägger du på redan innan du fått riktigt bra glöd, så löken hinner bli mjuk.

Du behöver för 4 personer:

Beräkna ca 200 gram kött per person

3 msk soyasås

3 msk olivolja

1-2 vitlöksklyftor, presssade eller hackade för mildare smak eller rent av bara i halvor för ännu mildare smak

färsk timjan och andra örtkryddor

salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den. Jag brukar ta fram köttet ca en halvtimme innan för att det ska bli mer rumstempererat, och sedan låta det marinera ½-1 timme i rumstemperatur innan det grillas, medan jag gör i ordning tillbehören och kryddsmöret.

Länk till kryddsmör café de Paris:

Länk till lök i foliepaket: http://katinkaskitchen.com/?p=3347

Länk till ljuvliga grillade paprikor: http://katinkaskitchen.com/?p=3351

Länk till grillad potatis: http://katinkaskitchen.com/?p=11785

När det sedan är dags att grilla köttet – beräkna ca 45 minuter för en bit på närmare ett kilo – lägger du det på den fina glöden, helst med indirekt värme och lägger på locket. Vänd köttet då och då. Använd gärna en köttermometer för att se till att det blir stekt till perfektion, så det inte blir för genomstekt och torrt. Jag föredrar entrecôten rosa-röd i mitten.

Låt köttet vila en stund innan du skär upp det. Servera med alla goda tillbehör du valt. För mer tips på tillbehör, kryddsmör, såser och röror – gå in under kategorierna i kolumnen till höger här på Katinkas Kitchen.

Bon appétit önskas mat- och grillglada vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen i Spanien!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply