Grillad laxsida

Så här på sommaren grillar vi mest varje dag, inte minst under veckorna i sydspanien där de varma dagarna och kvällarna knappast inbjuder till att göra mer än det nödvändigaste inne i köket. En tur på marknaden avgör vad det blir till middag. Det kan tyckas lustigt men vi fann en riktigt fin norsk lax som vi köpte en stor bit av och lade på grillen med smaksättning bara av den härliga wasabi – & sesamkryddblandningen jag nyligen funnit i affärerna och som vi tagit med från Sverige.

Till serverades den sötaste broccoli vi smakat, klyftpotatis, grillade tomater med herbes de Provence samt Katinkas Kitchen-klassikern yoghurtsås på grillad citron.

Och efteråt blev det mjukt krämig vaniljpannacotta med soltopping av nektarinpuré. Det receptet finner du här bredvid.

Du behöver för fyra personer:

Köp laxsidan i hel bit, beräkna ca 200 gram lax per person och tänk på att skinnet väger lite också – vi köpte 1,1 kg till fem personer

Wasabi- & sesame-kryddblandningen från Santa Maria (nej, jag får inte ett öre för att göra reklam för denna goda krydda..!)

Lite olivolja

Gör så här:

Om du inte får tag på kryddblandingen kan du blanda sesamfrön (gärna både vita och svarta) med en aning torkad chili, salt, lite vitlök, paprikapulver, lite torkad ingefära och peppar till en liknande egen blandning.

Tvätta och torka noga av laxsidan på köttsidan. Pensla eller gnid in laxsidans köttsida med olivolja. Krydda laxsidan ganska rikligt med kryddblandningen. Ställ den åt sidan tills det är dags att lägga den på grillen.

Välj de tillbehör du vill servera till – du finner mer tips under kategorierna tillbehör respektive röror, såser och kryddsmör i kolumnen till höger. Väljer du som vi klyftpotatis finner receptet på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=8615

Skär citroner i halvor och lägg dem på grillen med skalsidan neråt och grilla tills de är riktigt mjuka inuti, det gör inget om de är svarta på utsidan! Gör såsen enligt receptet du finner på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=3325

Gör i ordning broccolin i buketter, koka dem i saltat vatten tills de mjuknat men inte kokats sönder för mycket. (Jag lyckades glömma dem lite för länge på spisen den här gången, som du ser på bilderna). Skär tomaterna i halvor, pensla med olivolja och krydda med herbes de Provence och lägg dem på grillen med skinnsidan ner så det goda inte rinner ur dem.

Sist grillar du laxsidan – det tar ca 20 minuter. Den ska inte bli för genomstekt – då blir den torr.

Servera direkt med de goda tillbehören.

Bon appétit önskas med hjärtliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera