Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillad fläskfilé med mangochutneysås
Categories: FLÄSKKÖTT, GRILLA, KÖTT

Fläskfilé brukar vara populärt att grilla. Det blir väldigt gott och saftigt om man använder en klotgrill med lock och vänder det ofta. Här har köttet marinerats med soja, salvia och lite vitlök innan det grillats till perfektion.

Till serveras klyftpotatis, grön stekt sparris och gröna bönor som jag kallar citronbönor p.g.a. smaken som jag tycker drar lite åt citronskal. På franska heter de haricots de coco, på svenska vet jag inte – någon som har några förslag får gärna höra av sig! Därtill ris och den sås som blivit en av sommarens favoriter, som jag gärna serverar till både grillade jätteräkor (gambas eller gambones på spanska) eller just till fläskkött. Den får sin härliga smak av bland annat mango chutney. Recept på såsen kommer i eget inlägg här bredvid och finns även på en länk nedan.

Du behöver:

Fläskfilé – beräkna ca 200 gram per person. Jag gör gärna mycket – det kött du får över är jättegott att servera kallt nästa dag!

En marinad på:

4 msk sojasås

4 msk olivolja

2-3 msk vin (det går lika bra med vitt eller rött vin)

gärna 1-4 vitlöksklyftor, skalade och pressade (använd gärna den mildare spanska varianten)

Salvia, helst färsk, ca ½ dl färska blad strimlade

peppar och ev. lite salt (sojan är ju salt)

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden, ta fram köttet och skär bort hinnor och ev. senor. Lägg köttet i marinaden och låt det stå framme tills det är dags att grilla eller låt köttet ligga några timmar, över dagen eller till och med över natten i marinaden. Tänk då på att ta fram köttet i god tid – det ska ha rumstemperatur rakt igenom vid grillningen för att bli riktigt bra.

Förbered de tillbehör du valt, och gör den goda mangochutneysåsen du finner här bredvid eller på den här länken:  http://katinkaskitchen.com/?p=12210  Potatisklyftorna på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=8615 Den här gången serverade jag dem dessutom med citron-och örtsmöret som du finner på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=10334

Starta grillen och lägg på köttet när du fått fin glöd. lägg på locket och vänd sedan köttet ganska ofta så det får fin färg men inte blir bränt. Köttet ska vara precis nätt och jämnt genomstekt med en aning rosa i mitten för att vara saftigt och fint.

Servera med såsen, potatisen eller riset och de andra grönsaker och tillbehör du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply