Kryddsmör Café de Paris à la Katinka

Kryddsmnör Café de Paris är en klassiker, och ursprungsreceptet är hemligt. Det serverades på en restaurang i Génève som hade som affärsidé att servera en rätt – entrecôte stekt till perfektion med just Café de Paris-smör.

Jag har här försökt återskapa receptet så gott jag kunnat och ger här min tolkning av det kända smöret. Det passar till allt grillat kött, kyckling och även till fisk samt grönsaker. 

Du behöver:

100 gram smör

½ tsk paprikapulver

1/4 tsk stark paprika, eller lite mindre mängd cayennepeppar eller chilipulver

1/4-½ tsk curry (curryn är viktig för att få Café de Paris-smaken)

1/4 tsk franska örtkryddor

lite smulad torkad körvel, dragon, salvia, basilika – eller lite av de av dessa kryddor du har hemma

gärna lite persillade-krydda (finns på burk i de flesta affärer)

svart- och vitpeppar, gärna nymalen ett antal tag på kvarnen och gärna lite blandpeppar om du har det

gärna lite chili-limekryddblandning om du har det hemma – det är en kryddblandning från Santa Maria som jag varmt kan rekommendera (utan att få ett öre för det – inte ens prover!)

1/4 tsk salt

Gör så här:

Ta fram smöret och låt det mjukna lite i rumstemperatur. Blanda i kryddorna och pressa i vitlöken. Om du är osäker på vitlökens styrka är det klokt att ta lite i taget, eftersom vitlöken inte ska dominera för mycket utan bara vara med för att ge den fina kryddiga helheten till det här smöret. Saknar du några örtkryddor eller persillade kan du hoppa över det. Rör smöret mjukt och jämnt och lägg upp det i en serveringsskål. Ställ smöret kallt tills det är dags att servera det, men se till att det har fått stå framme ett tag innan servering så att alla härliga smaker kommer fram.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera