Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sommarkänsla med rosé

Ett sätt att behålla sommarkänslan när hösten tränger sig på är att äta sommarmat såsom grillat och fräscha grönsaksrätter på allt nyskördat. Att så här till helgen också dricka någon somrig dryck hjälper också till.

Prime Wine gav mig en låda med ekologiska grönsaker som de undrade om jag ville testa tillsammans med “deras” vin SomeZin Rosé (faktiskt vald till “Folkets favoritrosé” på Mitt Kök-mässan förra året). Jag är ju inte så jätteförtjust i roséviner, men jag kan förstå att dess rika jordgubbsnoter och relativa lätthet blivit populär. Vinet har precis rätt alkoholnivå, 12%, i dessa tider när så många viner är löjligt alkoholstinna.  För mig fungerade det bäst om det var serverat riktigt kylt, men å andra sidan borde man göra det med alla roséviner.

Vi prövade SomeZin Rosé i lite olika konstellationer:

Med örtstekt kyckling som serverades med krämig guldgul risotto milanese, med zucchini- och tomatröra och vaxbönor som tillbehör.

Med hemgjorda hamburgare som serverades med klyftpotatis, hemgjord hamburgersås smaksatt med dijonsenap och chilisås, flerfärgade morötter slungade i smör och lite peppriga champinjoner som stektes med chili och persilja.

Med ugnsstekt lax smaksatt med sesam-wasabikryddblandning som serverades med klyftpotatis, morotssallad och okra i en kryddig indisksmakande currysås.

Och med pesto- och pankopanerad torskfilé som serverades med pak choi (en asiatisk bladgrönsak som liknar mangold) stekt med vitlök, soya och sesamolja samt med fänkål à la grecque och en citron-tomatsås.

Det var medvetet som jag valde många olika tillbehör, fler än jag brukar ha, varav en del med mer sting och asiatisk kryddning. Det visade sig mycket riktigt att vinet passar särskilt bra just till asiatiska och kryddigare rätter som då mildras av vinets sötma och för fram dess fräschör. På det stora hela fann vi i SomeZin Rosé ett gott och lättdrucket vin som man gärna kan förlänga sommaren med.

Receptlänkar finner du här nedanför.

Vinet kan smidigt beställas på www.somezin.se

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Länk till hemgjorda hamburgare: http://katinkaskitchen.com/?p=12936

Länk till salviakyckling med risotto milanese: http://katinkaskitchen.com/?p=13000

Länk till ugnsstekt lax: http://katinkaskitchen.com/?p=12981

Länk till okra i indisk curry: http://katinkaskitchen.com/?p=13057

Länk till pestopanerad torskfilé: http://katinkaskitchen.com/?p=13123

Länk till asiatisk pak choi: http://katinkaskitchen.com/?p=13149

 

Leave a Reply