Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pestopanerad torskfilé

Fiskpinnar brukar ju barn gilla, men vi vuxna har ofta en njuggare inställning – jag har det i vart fall. Men fisk är ju nyttigt och gott, och en dag när jag hade bestämt mig för att vi skulle äta fisk och strosade i hallen bara för att konstatera att det är väldigt dyrt med fisk fick jag en idé.

Jag gick till närmaste mataffär och köpte styckfryst torsk, ekologisk tillika, och tänkte panera den själv. För att få en härligt krispig panering valde jag det goda japanska pankoströbrödet i stället för vanligt ströbröd. Dessutom doppade vi först fiskfiléerna i pesto innan dubbelpaneringen. Resultatet blev mycket lyckat – och uppskattat! När vi någon dag senare åt sonens favorit tacos konstaterade han att “den där panerade fisken med pesto faktiskt var ännu godare”(!)

Barnen tyckte det var kul att panera fisken – det blir som ett löpande band, och det här är faktiskt en ganska snabb- och lättlagad rätt. Jag serverade den nystekta fisken med ris, en enkel sås på crème fraîche, citron och chilisås, soyastekt pak choi samt fänkål à la grecque. Gör det gärna enklare för dig och koka bara lite härlig nyttig broccoli.

I egenskap av nöjd mor med matblogg och en tanke om god enkel (och nyttig) mat i vardagen och till fest delar jag här med mig av receptet:

Du behöver:

Beräkna ca 200 gram fisk (torsk eller annan) per person (det gick otroligt nog åt!) – alltså 800 gram för 4 personer

1 burk god pesto (eller hemgjord – recept finns på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=13057)

2 ägg, uppvispade

ca 1-2 dl mjöl (vete eller råg)

pankoströbröd (finns i en del välsorterade mataffärer, annars i asiatiska mataffärer) Hittar du inte panko tar du vanligt ströbröd

salt och peppar

ca 1-2 dl olja till stekning (jag steker fiskfiléerna i djupt med olja men inte så mycket som till fritering)

Till såsen:

2 dl (1 burk) crème fraîche

saft från 1/2 -1 citron

2-4 msk chilisås

citronpeppar eller annan god kryddblandning

salt och peppar efter smak

Länk till fänkål à la grecque som smakar gott till men tar lite tid – jag gjorde den dagen innan: http://katinkaskitchen.com/?p=6764

Gör så här:

Om du använder fryst fisk måste du ta fram den i förväg så att den tinar. En god idé är att ta fram paketen ur frysen kvällen innan och lägga dem i kylen. Då är de tinade och fina när du kommer hem för att laga middagen.

Rör ihop såsen och smaka av – kanske mer av något? Ställ den åt sidan så smakerna får en chans att blandas.

Lägg upp pesto på en tallrik, mjöl på nästa, uppvispat ägg på nästa och pankoströbröd på nästa. Ställ ett stort fat eller form efter sista tallriken.

Torka av fisken, doppa och vänd den i pesto så den blir täckt runtom, vänd den därefter i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och sist i pankoströbrödet. Lägg de panerade fiskbitarna i formen eller på fatet. När alla är panerade och du under tiden satt på riset och de grönsaker du valt att servera som tillbehör steker du fisken precis innan servering.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Oljan ska nå ganska hög temperatur, eftersom för låg temperatur bara gör att paneringen suger upp oljan och inte blir krispig. När oljan är riktigt varm (jag brukar sätta spisen på ett snäpp under högsta) lägger du i fiskfiléer. Lägg i två eller max tre åt gången. Om du lägger i för många på en gång och täcker stekpannans botten blir resultatet inte så bra eftersom det kyler ner oljan för mycket. Vänd fiskfiléerna när de blivit gyllene och stek likadant på andra sidan. Det går ganska fort om fiskbitarna inte är så tjocka. Fisken ska vara saftig och fin inuti och paneringen gyllene och krispig. Lägg upp fisken på ett fat och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas (Kids) Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply