Crème Brûlée

En av de verkligt klassiska franska efterrätterna. Jag brukar kalla den för drottningen bland efterrätterna (medan jag givit Sufflé namnet kungen av efterrätter).

Den ursprungliga varianten är just denna, men den förekommer också i ett otal smaksättningar – med choklad, bär etc. etc. Den som är smaksatt med kanel och apelsin brukar kallas Crema Catalana, en klassisk katalansk efterrätt. Crème Brûlèe betyder bränd (som i avbränd på toppen) grädde.

Du behöver till 4-6 personer:

5 dl grädde

2-3 msk socker (jag brukar använda finkornigt rårörsocker)

1 vaniljstång, uppskuren på länden

4 äggulor

Gör så här: 

Koka upp grädden med den uppskurna vaniljstången. Vispa äggulorna med sockret i en skål. Häll den heta grädden över äggblandningen under noggrann omrörning så allt blandas väl. Häll upp blandningen i låga vida portionsformar och ställ i vattenbad – ett så kallat bain marie: (se bilden här intill) koka upp vatten och häll i långpanna där du sedan ställer formarna som skall bakas. Detta gör man för att det skall bli en jämn uppvärmning utan att bränna den känsliga rätten.

De avsvalnade formarna kan sedan vänta tills precis innan servering då man strör ett ganska tjockt lager mjukt råsocker över (typ ljust muscavadosocker, eller gärna finmalt sårörsocker som numera finns i många affärer, eller som i Frankrike Sucre Viergoise, en form av finkornigt, mjukt, nästan fuktigt råsocker med angenäm smak av smörkola) Bränn av under grillelementet, så att sockret smälter och bildar en knäckig yta utan att brännas (bränt socker smakar beskt!) eller om du likt proffsen har en gasbrännare som du bränner av med (köps på köksavdelningen eller ännu hellre på järnaffär där de har små smidiga effektiva brännare som fungerar bättre (se  bilden, där lågan anas under bränningen av sockret.) Servera direkt.

Den som vill utöka receptet så det räcker till fler ska tänka på att alltid ha lite större mängd dl grädde än antal äggulor. Detta för att det inte ska bli en för stabbig crème, utan så där härligt krämig så att den precis håller i hop och inte glider ihop igen om man drar ett finger genom den.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera