Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Carlos I

Carlos I (uttalas primero – den förste) hette en kung av Spanien som fått ge namn åt en spansk coñac som det stavas på spanska, eftersom cognac är reserverat för det franska distriktet med samma namn.

På restauranger i Spanien serverar de conac eller brandy som det också kallas i förvärmda konjakskupor, med mycket gott resultat! Alla kola-vaniljtoner kommer fram och ger en härligt mjuk lenande framtoning. Häll helt enkelt varmt/hett vatten i kupan för att värma den innan servering.

När maken sade till en spansk kypare att han tyckte Carlos Primero är väldigt gott, replikerade kyparen: “Ja, men Carlos II (segundo – den andre) är ännu bättre”… Det tog ett bra tag innan maken insåg hur vitsig kyparen varit genom att upptäcka att det inte finns någon coñac med namnet Carlos II:)

Den här spanska brandyn som kommer från sydspanien ut mot Atlantkusten i distriktet Jerez, som ju mest är känt för just sin jerez – sherry på svenska,  säljs faktiskt på Systembolaget: Carlos 1 Brandy de Jerez Solera Gran Reserva (Artnr 86664) Den passar utmärkt att kura upp sig med i en fåtölj eller soffa efter en god middag eller en lång höstpromenad, kanske framför en brasa.

Mycket njutning!

Med vänliga spanska hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply