Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sumac

Sumac är en krydda som kommer från ett bär, med en mjukt syrlig och samtidigt fyllig smak. Den används i Mellanöstern och Iran för att ge en syrlig smak, framför allt traditionellt i den libanesiska salladen fattoush som är populär över hela Mellanöstern och består av gröna salladsblad (t.ex. romansallad), tomat, morot, gul lök, citronsaft, olivolja, mynta, persilja och stekt pitabröd i strimlor – och sumac. Den strös ofta över hoummus och andra arabiska förrätter, s.k. meze, över ris eller grillad kyckling.

Jag ställer gärna fram sumac på bordet att strö över grillad kyckling. Den blir nästan svart när den steks, så det kan vara bra att tillsätta det mesta efter stekning. När kryddan blir blöt blir den nästan lilaröd som granatäppelsaft, så i sallader tillsätter jag den efter olivolja och ev. citronsaft och rör om försiktigt. Jag har även gjort potatissallad med ruccola och sumac och kryddat kalvstek med sumac. Recept finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?cat=4037

Sumac borde gå att finna i Hötorgshallen och alla andra ställen som säljer mat från Mellanöstern. En skål på bordet med extra sumac till gästerna är alltid en god idé. Det brukar bli en riktig snackis och förra sommaren var det vår stora nyhet när jag hade upptäckt sumac och använde den flitigt i tomatsallader med eller utan fetaost. Vänner kom och bad att få lite sumac för att kunna bjuda andra på tomatsalladen eller kyckling. Den är väldigt god att strö över kuber av fetaost som sedan får olivolja över sig. Jag hoppas du kan finna sumac att experimentera med i köket, eller använda på traditionellt vis, som t.ex. vid en libanesisk grillafton som vi brukar kalla “arabian night”. Recept till det kommer på fredag.

Här kan du läsa vad Wikipedia skriver om sumac, där du också kan se en bild på bären på busken: http://en.wikipedia.org/wiki/Sumac

Mycket glädje i köket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply