Lamm till mixed grill

En libanesisk mixed grill består alltid av väldigt mycket mat, förrätter (meze) och grillat kött av flera slag. En given rätt, som även kan lagas i ensamt majestät, är lamm.

Jag marinerar det i vitlök, citron, spiskummin och koriander med olivolja för fin smak och saftighet. Det behöver inte ligga länge i marinaden. Jag väljer det kött jag finner till bra pris. Det kan vara lammkotletter som på bilden, lammstek som jag skär i bitar, kanske till och med trär på spett, eller lammrostbiff. Inner- eller ytterfilén är ett lyxigt alternativ.

Du behöver för ca 4 pers:

beräkna ca 200 gram kött per person om du bara ska servera lammköttet. Har du fler sorter räcker det med kanske max 100 gram per person.

Saft och skal från 1-2 citroner

4 vitlöksklyftor, skalade och pressade

peppar

1/2 tsk mald spiskummin

gärna några krossade eller hela korianderfrön

en rejäl näve hackad färsk koriander – spara en del till serveringen att dekorera med.

1/2 – 1 dl olivolja

salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop marinaden. Putsa köttet och skär det i bitar. Ska du trä det på spett kan det vara lämpligt att skära lite mindre bitar, annars lite större.

Låt köttet ligga i marinaden i ca en halv timme. Eller om du vill lägga det längre tid i marinad. Då ställer du det i kylskåpet i en bunke med lock eller plast över, alternativt lägger köttet med marinaden i en frysplastpåse, eftersom de är tjockare än vanliga plastpåsar.

När det så är dags inför serveringen steker du köttet i grillpanna eller lägger det på grillen. Torka av det innan du steker/grillar det, men lägg gärna tillbaka det i marinaden efter stekning. Servera med övriga mumsigheter som du finner recepten på här bredvid.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera