Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sallad med äpple och ruccola

Jag har upptäckt helt underbara olivoljor på den franska kedjan Oliviers & Co. Det vill säga, jag har besökt deras härliga affärer i Frankrike tidigare men nu upptäckt att det finns en i Stockholm – på Sveavägen. Och den som inte bor i eller nära Stockholm kan beställa av deras härliga sortiment på nätet.

De har en mängd oljor av olika smak och sort, och andra trevliga produkter därtill, som tryffelsalt, superspännande vinägrar, pistagekräm, hasselnötskräm, urgod ketchup, pesto, capponata o.s.v.

Bland alla spännande olivoljor fann jag en som har en distinkt smak av äpple, utan att vara smaksatt. Den är som alla deras oljor helt naturlig. De har en hel del härliga smaksättningar också, men den här har sin smak genom olivsorten och jordmånen. Den kommer från Domaine de Taurenne i sydfrankrike och består av olivsorten Bouteillan som alltså ger en äppelsmak.

Jag prövade den i en sallad på ruccola med tunna skivor äpple, och även om det blev en väldigt god sallad som ni får receptet på här nedan tror jag att oljans speciella smak hade kommit fram bättre utan tillskottet av äpplen i själva salladen. Nästa gång kommer jag att göra den med en annan av Oliviers & Co:s goda oljor – den som har naturlig smak av mynta. Den har en mycket mild och angenäm smak som jag tror lämpar sig väl tillsammans med äpplet i salladen. Eller i andra skapelser, gärna med ärtor. Men det får jag återkomma till i andra recept jag experimenterar fram med de här härliga produkterna.

Du behöver:

Blandad sallad med hälften mängd ruccola, eller bara ruccola

1-2 äpplen, skalade, urkärnade och tunt skivade

Gärna salladslök, tvättad och tunt strimlad

Salt och lite peppar

En god olivolja – gärna den som har smak av mynta som jag skrev om ovan, eller den som syns på bilden och har en inbyggd not av äpple.

Gör så här:

Skölj och torka salladen. Har du en salladsslunga klarar du det lätt. Alla kök borde ha en salladsslunga – prylen jag trodde var en av de överflödigaste ända till jag fick en och inser hur mycket vatten som annars åker med salladen. Nu blir salladen torr och fin och smakerna framträder så mycket bättre.

Skiva äpplet tunt och strimla vårlöken. Lägg upp salladen i en skål eller på ett vackert fat med äppelskivorna över och strö sist över salladslöken. Salta och peppra försiktigt. Ringla den goda olivoljan över.

Servera som en lätt förrätt eller som tillbehör till en måltid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply