Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sellerisoppa med laxstrimlor

Det här är en vidareutveckling på sellerisoppan jag skrivit om tidigare. Jag har här kokat soppan på selleri och delikatesspotatis, haft i än mer vin, en riktigt god grönsaksbuljong och toppat den mixade lent krämiga soppan med strimlor av rökt lax. En underbar soppa att servera till en lyxig vardagsmiddag för att förgylla även en soppmåndag, eller som förrätt vid en festligare måltid.

Du behöver för ca 4 personer:

1 sellerihuvud, skalat och skuret i tärningar

3-5 potatisar, skalade och skurna i bitar

4-5 shalottenlökar, finhackade (det går även bra med gul lök, men blir godare med shalotten)

3-4 msk smör

2 liter vatten (var beredd att späda med mer vatten och buljong efter mixning om soppan är för tjock)

grönsaksbuljong i tärningar eller på flaska – en god sort, helst utan glutamat (jag använde Herbamares ekologiska örtbuljong som du ser en klick av i mitten av kastrullen när soppan ska börja koka)

½-1 dl grädde

en rejäl skvätt vitt vin, ca 2 dl

lite peppar och ev. lite salt, beroende på buljongen – smaka av och tänk på att laxen är salt också

Rökt lax i skivor, skurna i strimlor att lägga i vid servering

Gör så här:

Skala sellerin och potatisen och skär i kuber. Finhacka shalottenlöken, fräs den i rikligt med smör så den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vinet och låt reducera något.

Koka under tiden upp vattnet med buljongen. Lägg i sellerikuberna och den smörstekta och vinkokta shalottenlöken. Låt koka i 30 minuter tills sellerin är helt mjuk. Tag soppan av värmen. Mixa med en mixerstav eller ännu hellre i en stor mixer för extra bra konsistens. Tillsätt grädde och låt soppan koka upp, mixa ev. lite till med mixerstav så den skummar lite. Smaka av med peppar och salt och servera direkt med laxstrimlor i. Servera gärna ett gott bröd till.

Vintips? Jag tycker en tysk Riesling, som A. Christmann passar väldigt bra till – den klarar laxen och sältan på ett förnämligt sätt. Väldigt god kombination.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply