Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tryffelsmör

Jag är nästan löjligt förtjust i tryffel. När jag är på restaurang dras jag som en nattfjäril till ett ljus om en rätt har tryffel i sig. Jag har hittat ett väldigt gott tryffelsalt och en tryffelolja – båda från Oliviers & Co. Den som inte bor i Stockholm, och även de som gör det, kan lätt handla av dem via nätet.

Tryffelsaltet är väldigt gott att använda när man snabbt vill få till en festlig lättlagad middag. När köttet steks smaksätts det med tryffelsaltet och sedan serveras det med ett ljuvligt smör med smak av tryffeloljan, tryffelsaltet och en rostad vitlök. Till serverar jag bara kokta sugar snaps, sockerärtor eller gröna bönor. Kanske ett gott bröd också. Det finns flera härliga surdegsbagerier där jag gärna plockar upp ett bröd på hemväg.

Just denna fredag blir det chokladfondant till efterrätt – recept finner du på den här länken: men vill du göra det enklare för dig kan jag rekommendera chokladmoussen: eller bara en bit god choklad till en kopp espresso eller en kula vaniljglass i espresson.

Du behöver:

ca 75-100 gram smör

tryffelsalt efter smak

1 dryg msk tryffelolja

ev. en liten klick tryffelhonung (en helt fantastisk produkt jag köper i hallen eller i välsorterade mataffärer och gärna serverar till en hård getost)

peppar

Gör så här:

Låt smöret mjukna en stund i rumstemperatur så att det går att röra.

Rör samman smöret med tryffelsaltet, tryffelolja och den pressade rostade vitlöksklyftan och gärna ett kryddmått tryffelhonung. Peppra och smaka av.

Ställ smöret att svalna fram till servering.

Recept på helstekt entrecôte finner du här bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply