Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med grön ärtsås och ris

Min återkommande favorit lax serverar jag i många olika skepnader. Oftast blir den i och för sig som här bakad i ugnen snabbt och lätt med en god krydda på. Sedan varierar vad jag serverar med den så det blir helt olika rätter. Förra veckan var det med Rhode Islandsås, idag är det med en fräsch sås på gröna ärtor smaksatt med mynta. Till det serverar jag ris – här ett fullkornsris – och sallad eller någon grönsak.

Du behöver för 4 personer:

1 bit lax per person (ca 150-200 gram)

någon god krydda, som Santa Marias Wasabi- och sesamblandning eller Lime- och Chiliblandning. Annars kan man ta örtkrydda, peppar och örtsalt eller citronpeppar.

en klick smör

en skvätt vitt vin alt lite buljong och gärna citron

Till ärtsåsen med mynta:

1 paket frysta ärtor (jag tog 1/2 påse frysta ärtor)

buljong att koka ärtorna i

1/2 dl grädde eller crème fraîche

en klick smör

1/2 tsk torkad mynta

salt och peppar

ev. några droppar citron

Gör så här:

Börja med att sätta på riset – följ anvisningarna på förpackningen.

Krydda laxfiléerna. Låt dem ligga åt sidan ett litet tag och börja steka dem så de blir klara samtidigt som riset.

Under tiden börjar du med ärtsåsen. Koka ärtorna i buljong. Häll av ärtorna men spara en del av buljongen. Tillsätt lite buljong, grädde, en smörklick, en skvätt vitt vin och mynta och mixa ärtorna till en ganska tjock sås, lite som en lös mousse eller tjock soppa i konsistensen. Smaka av med salt och peppar och späd kanske med lite mer buljong och grädde och/eller smör?

Ställ åt sidan medan du steker laxen. Jag brukar göra lite större sats ärtsås som jag sedan kan använda till någon annan rätt.

Stek laxen först på ganska hög värme på båda sidor för att få fin stekyta, drag sedan ner temperaturen och låt steka klart. Jag tycker om när de fortfarande har en liten kärna som är näst intill rå i mitten, sashimi kallar jag det. Man kan även lägga dem i en ugnsform och ställa in i ugnen för att steka.

Servera direkt med ris, ärtsåsen och gärna sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply