Vietnamesisk curry på sötpotatis & kyckling

Så här strax före jul gör jag gärna något väldigt o-juligt till middag, som en asiatisk mustig curry. Det här är en curry jag älskar men av någon anledning inte lagat på några år. När jag hittade sötpotatis i affären kom jag att tänka på den och lagade den. Familjen utbrast: Mmm vad gott! Den är ganska lätt- och snabblagad och blir vackert gul.

Receptet kommer ursprungligen från Keith Floyds bok Far Flung Floyd där han rest runt i Asien och lagat mat. Den heter då Chicken Curry with Coconut Cream and Sweet Potatoes. Servera med ris och någon god grönsak eller sallad – diabetikern nöjer sig med de härliga grönsakerna.

Du behöver till 4 personer:

ca 500 gram sötpotatis, skalad och skuren i kuber på ca 2 cm

ca 500 gram kyckling – bröstfilé eller lårfilé, skuren i bitar på ca 2 cm

1 gul lök, skalad och finhackad

1-3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

2 stjälkar citrongräs, strimlade (lemon grass – här tar jag mer än ursprungsreceptet föreskriver, antagligen har våra citrongräs mindre smak) och 1-2 stjälkar som jag lägger i för att ge smak – bryt dem lite på mitten så frigörs smakerna bättre

2 tsk curry (vanligt pulver på kryddburkar, t.ex. Santa Maria)

1 1/2 tsk gurkmeja (läs gärna mer om asiatiska ingredienser på den här länken: )

2 tsk krossade torkade röda chilifrukter (jag brukar ta 1-2 hela torkade chilifrukter från Asiatiska affärer och smula dem med handen)

ca 2 dl kycklingbuljong

1-2 burkar kokosmjölk (ursprungsreceptet föreskriver ca 250 ml coconut cream, den som vill tar det och då blir det en fastare curry än den här)

salt

svartpeppar

knappt en tsk palmsocker eller råsocker (ljust muscavadosocker går också bra – eller bara vanligt vitt)

gärna röd färsk chili att dekorera med – ta bort kärnor och vener först och skär dem i vackra strimlor

olja till stekning

Gör så här:

Stek lök och vitlök i oljan på medelhög värme – använd gärna en wok eller en lämplig gryta.

Tillsätt citrongräs, curry, gurkmeja och torkad chili. Stek under omrörning i några minuter.

Tillsätt kycklingen och låt fräsa runt så bitarna täcks av kryddorna. Häll på kycklingbuljongen och kokosmjölken och låt puttra ett tag.Tillsätt kokosmjölken eller coconut cream (som är det tjocka som flyter överst på kokosmjölken och kan köpas på burk i asiatiska butiker) Tillsätt också sötpotatisen och sockret. I ursprungsreceptet ska sötpotatiskuberna friteras för att sedan blandas i curryn när ca 10 minuter återstår av koktiden. Det blir en curry som inte är lika vätskerik som den version jag brukar göra med kokosmjölk.

Smaka av med salt och peppar och socker.

Dekorera med chilistrimlorna och servera med ris eller med ett gott bröd och en grönsaksrätt, som t.ex. wokad zucchini som beströtts med sesamfrön.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera