Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
GOD JUL!
Categories: JUL

Så är det julafton igen. Julefriden sänker sig förhoppningsvis över alla. Mat ska ätas, presenter sistaminuten-packas och rimmas till för att så småningom öppnas.

Jag är ingen stor vän av svensk julmat, så vi brukar göra en kompromiss och ha julmat till lunch där jag håller mig till sillen som jag tycker mycket om och övriga familjen mumsar rökt lax, sillsallad, köttbullar, prinskorv, julskinka och rödkål – eller snarare surkål, brukar vi faktiskt ha. Lussebullar och några av julgodisarna tillsammans med kaffe innan Kalle Anka för de som vill, julklappsrimmande för andra – allt i väntan på själva julklappsöppnandet, som ju barnen sett fram emot.

Till middag däremot blir det andra bullar, franska faktiskt. Till exempel foie gras de canard (anklever) till förrätt, till huvudrätt anka à l’orange gjord enligt konstens alla regler med fond kokad på skrovet som bas till den ljuvliga såsen. Potatisgratänger i kokotter och gröna bönor därtill. Och till efterrätt har barnen i år valt chokladfondant med apelsinsås och vaniljglass. De vuxna dricker ett riktigt gott rödvin till och barnen kanske transbärsjuice med bubbelvatten för julfärgens skull. Ett exempel på jul i Katinkas Kitchen.

Jag önskar er alla en riktigt härlig God (!) Jul – vare sig ni äter traditionell svensk julmat, fransk eller annan.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply