Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Födelsedag i juletid

Att fylla år i juletid kan väl inte vara så kul, men när dottern föddes veckor för tidigt var det bara att finna sig i att fira födelsedag precis efter allt julfirande. Det har blivit en härlig och uppskattad tradition även bland andra än själva festföremålet.

Inget får ha med jul att göra – varken mat eller paket, och alldeles säkert inte tårtan. Bilderna här kommer från vänner i Italien.

Tidigare skulle det helst vara spaghetti med köttfärssås. Likt en italiensk matmamma gjorde jag en jättegryta med salsa Bolognese och en ännu större kastrull med pasta. En stor skål sallad, saft till barnen och vin till de vuxna som kom direkt från julrean för ett tacksamt avbrott i julerierna.

I år ska det vara thailändskt – spicy thai tuna snack, följt av tum yam-soppa med räkor och en fräsch thai beef salad. Tårtan har varierat; ofta den tryffliga chokladkakan, ibland marängbotten med kolasås, grädde och mandarinklyftor, ibland knapersega havrebottnar med bärgrädde. I år ska det bli en fräsch variant med hallonmousse och passionsfrukt, som jag återkommer om.

Födelsedag eller inte ger lediga mellandagar ett bra tillfälle att samlas i köket kring grytor i kökslivet efter julmaten. Hoppas du ska finna mycket inspiration och tips här på Katinkas Kitchen. Du kan söka på ingredienser i sökrutan uppe till höger, eller gå in i de olika kategorierna i högerkolumnen.

Härliga matglada mellandagar önskas!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply