Choklad-jordgubb-passionsfruktstårta

IMG_9942En tårta lämplig för festliga tillfällen som födelsedagar eller en god middag.

Den konstiga avstavningen i rubriken kommer sig av att ordet annars inte syns i rutan på förstasidan.

Det här är en variant av min hallonmoussetårta på chokladbotten, som vid förra födelsedagen i familjen också fick en IMG_9939IMG_9940variant med mangomousse och passionsfruktsgelé. Till den senaste fördelsedagen fick sonen denna tårta med chokladbotten som vanligt, härligt tryfflig och saftig som toppas av en mousse på jordgubbar och passionsfrukt med vanilj och ett lager passionsfrukt som dekoration.

Den här tårtan är faktiskt lättare att göra än man kan tro av utseendet. Dessutom praktisk eftersom man inte behöver grädde eller annat till, utan den är färdig att servera som den är, och brukar uppskattas väldigt.

Det är väldigt lätt att bara dubblera satsen och göra två härliga tårtor till ett större kalas. Den här tårtbotten blir faktiskt precis lika god när den görs på IMG_9941glutenfritt mjöl, till glädje för alla glutenintoleranta.

Du behöver till chokladbotten:

150 gram smör

3 dl socker

drygt 1 1/2 tsk vaniljsocker

6 msk kakaopulver

3 äggIMG_9946

drygt 2 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl

en klick smör att smörja formen med

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Smörj formen och ställ den åt sidan.

Smält smöret i en kastrull. Häll i sockret, äggen, kakaon och vaniljsockret. Rör ihop till en jämn smet innan du siktar i mjölet och försiktigt rör ihop till en jämn smet.

Häll smeten i den smorda formen.

Grädda i den uppvärmda ugnen i ca 15-20 minuter. Den ska inte gräddas för hårt, utan fortfarande vara lite kladdig, men inte riktigt lika kladdig som när den ska serveras som den är. Här ska den ju klara av moussen ovanpå. Ställ chokladbotten åt sidan att svalna medan du gör moussen.

Du behöver till jordgubbs- och passionsfruktsmoussen:

300 gram frysta jordgubbar

5-6 passionsfrukter 1½ dl socker – gärna finkornigt eller malt rårörsocker

½ vaniljstång som du skrapar ur fröna ur (själva vaniljstången kan du sedan lägga i sockret så ger den fin smak till nästa gång du använder sockret)

2,5 dl god vaniljyoghurt (jag använde Valio laktosfri)

56-7 gelatinblad

2½ dl vispad grädde

Gör så här:

Mixa jordgubbarna med sockret till en puré.

Dela passionsfrukterna, gröp ur köttet och lägg det i en finmaskig sil. Pressa med en sked och mosa så du får ut saften men kärnorna blir kvar i silen. De är goda att äta upp:)

Blanda i vaniljyoghurten.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Vispa grädden under tiden till ganska hårt vispad konsistens men utan att det blir grynigt och smörliknande. Ställ grädden åt sidan så länge.

Lyft upp gelatinbladen med fingrarna och lägg i en rostfri bunke tillsammans med det lilla vatten som kommer med när du lyfter upp gelatinbladen, det vill säga du behöver inte krama ur dem.

Ställ bunken över en kastrull eller bunke med vatten som du kokat upp innan, så det fortfarande är hett men inte kokar. Rör i gelatinet tills smält – detta går fort.

Rör ner gelatinet i jordgubbs- och passionsfruktspurén. Rör runt ordentligt.

Därefter vänder du försiktigt ner den vispade grädden och rör så det blandas men fortfarande är luftigt.

Häll moussen över chokladbotten i formen. Ställ in i kylen att stelna medan du gör iordning passionsfruktsgelén att lägga överst.

Du behöver till passionsfruktsgelén:

150 gram passionsfruktsinnandöme (jag brukar ta 4-5 passionsfrukter)

drygt 1/2 dl vatten

drygt 1/2 dl socker

1-2 gelatinblad

Gör så här:

Koka ihop vatten och socker till en sockerlag. Låt den svalna av en aning innan du häller i köttet från passionsfrukterna.

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelatinbladet och häll det i kastrullen med passionsfrukt-sockerlagen. Rör runt ordentligt. Låt svalna av något ytterligare innan du häller gelén över mangomoussen i kakformen.

Ställ tillbaka in i kylen att stelna, gärna över natten. Tänk på att det tar ett antal timmar innan gelatinet stelnar. Men sedan har du en vacker och mycket god tårta att servera till efterrätt som avslutning på en härlig festmiddag – med eller utan födelsedagsbarn. Tag bort den avtagbara kanten och ställ tårtan på ett vackert fat.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Vilken spännande tårta, den lät god!

Kommentera