Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kyckling satay snabbversion

IMG_9924

Jag har tidigare skrivit om den underbart goda rätten kyckling satay som är en stor favorit inte minst hos barnen. Det är en något omständlig rätt att laga, men när jag väl gör den ser jag till att göra en stor sats sås och fryser in hälften. På så vis kan jag snabbt få till en snabbversion av den här rätten vilken vardagmiddag som helst, eller varför inte till en lätt- och snabblagad god IMG_9918fredagmiddag.

I stället för det “riktiga” receptet på marinad för kycklingen gör jag en enklare snabbvariant, som också blir god om än kanske inte lika fylligt välsmakande som den vanliga versionen. Kycklingen skär jag i avlånga bitar och trär dem inte på spett – allt för att spara tid. Riset kokas, såsen värms och vips är maten klar.

Du finner det något omständligare originalreceptet i eget inlägg här bredvid, där du också hittar receptet till den goda sataysåsen, eller jordnötssåsen som den också kallas.

Du behöver för ca 4 personer:

beräkna minst ett kycklingbröst per person – av någon anledning går det alltid åt mer när man gör chicken satay (får jag tag på kycklinginnerfiléer som redan är i smala strimlor köper jag gärna dem)

1 citron & 2 limfrukter, pressade

några msk soja (jag använder alltid Kikkoman)

en bit färsk ingefära, skalad och riven

3-5 vitlöksklyftor, skalade och pressade

gärna lite röd chili – färsk eller torkad, hackad eller smulad

sataysås som du gjort tidigare

ris, gärna jasmin- eller basmatiris

sallad eller någon god grönsak att servera till (t.ex. broccoli, bönor, pak choi)

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till marinaden. Skär kycklingen i avlånga strimlor eller ta innerfiléerna och lägg dem i marinaden i en ugnsfast form.

Sätt på riset enligt anvisningar på förpackningen.

Ställ kycklingen i marinaden i ugnen som du värmt till ca 175 grader. Grädda kycklingen ca 20-30 minuter – se efter att den är genomstekt genom att sticka i den. Saften som kommer ut ska vara klar, inte rosa.

Värm upp såsen under tiden som kycklingen steks i ugnen. Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Comments are closed.