Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Välsmakande kyla
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

IMG_0288

I vintras fanns helt plötsligt på Karlavägen i Stockholm ett stort blått upplyst isblock som en konstnärlig installation. Det visade sig vara reklam för den franska matkedjan Picard som har sina rötter mycket längre bak i tiden än jag trodde, i början av förra seklet.

Jag brukar ju skriva att jag föredrar mat lagad från grunden och gärna undviker halvfabrikat och att jag tycker om att använda så mycket färska råvaror som är möjligt och praktiskt, både med hänsyn till tidsnöden under hektiska vardagkvällar men även med hänsyn till vårt nordiska läge. På vintern väljer jag därför gärna rotfrukter medan jag på våren och försommaren gärna frossar i primörer. Frusna grönsaker och annan mat brukar inte vara särskilt kul eller fräsch. Kanske just därför är det flera som har uppmanat mig att spana in Picard och deras frysta mat.

Butikerna är stilrena, på gränsen till stelt kliniska. Det finns fina bilder på alla frysta råvaror och rätter. Det finns även några tips. Fast jag saknar bättre beskrivningar och mer inspiration och tips på hur man kan använda alla dessa underbara grönsaker och andra råvaror. En hel del av utbudet andas lyx, som anklever, vaktel m.m. Varje påse eller förpackning har en påklistrat etikett på svenska där översättningen ibland lämnar en del övrigt att önska. Men jag hittar en del godbitar.

Det här är fastfood på franska, med lyxprägel. Just denna fredag hade vi ont om tid och jag plockade på mig matvaror för en snabblagad festmåltid. Pilgrimsmusslor med beurre blanc (fransk shalottenlökssmakande vitvins-smörsås), utskuren biff marinerad i schalottenlök och vin, Karl Johansvamprisotto och två såser; ankleversås och grönpepparsås.

Till efterrätt hade jag tänkt satsa på antingen en ask macaroner eller den oemotståndliga pyramiden av perfekta glasskulor i olika smaker; pistage, hallon, hasselnöt, choklad bl.a. Jag önskar att de skulle sälja bara pistagen i egen förpackning för den är riktigt god. Men så hittade jag en påse frysta fikon skurna i kvartar och fick impulsen att servera dem karamelliserade med den lockande glassen med smak av beurre salé. Det är en smörkola med havssalt som är särdeles god. Just den här glassen var väldigt god och vi föredrog den framför Häagen Dazs nya beurre salé-glass.

Summering av min och familjens reaktion på Picard och deras produkter är att det här är fryst mat på ett helt nytt sätt och med en högre kvalitet och mer spännande utbud som jag kan tänka mig att använda för att köpa fina råvaror till bra pris eller för att göra det enkelt en fredagkväll till exempel. Vi tyckte särskilt om glassen och såserna som var väldigt goda.

Risotton var ovanligt god för att vara “köpevarianten” även om den blir ännu godare när man står och omsorgsfullt rör i grytan själv. Genomgående var smaken god och precis som ingredienslistan anger smakar det både smör, grädde och vin. Nästa gång blir det mer pilgrimsmusslor och andra spännande råvaror att testa. Receptet på hur jag tillagade de här pilgrimsmusslorna kommer i ett eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply