Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Potatissallad enkel & god

IMG_0464

Den här potatissalladen gjorde jag till vitello tonnato, men den passar även till annat, till grillat och på bufféer. Den är väldigt lätt att laga, eftersom jag helst använder hela små delikatesspotatisar som bara kokas och blandas med skivade rädisor, rödlök och ruccola. Lite citronsaft och olivolja, salt och peppar och den är klar. Den passar särskilt bra på vårens och försommarens bufféer med sina rädisor, och går utmärkt att göra även på färskpotatis. Eftersom den är så lätt- och snabblagad är den lämplig att välja vid större sammanhang med många gäster, då jag bara kokar flera omgångar potatis och tillsätter de övriga ingredienserna när potatisen är ljummen.

Salladen kan serveras direkt eller stå och svalna några timmar eller över natten. Ringla lite ny olivolja över och ta några tag med peppar- och saltkvarnarna ett tag innan servering.

Du behöver:

beräkna 150-200 gram potatis per person, beroende på dels hur mycket annat du serverar och hur hungriga gästerna är:) (här har jag kokat ett kilo potatis)

1 påse ruccola, sköljd och torkad (helst centrifugerad i salladsslunga, om den inte köpts färdigsköljd

1 röd lök, delad i två halvor som sedan skärs i tunna skivor

1 knippe rädisor, tvättade och skurna i ganska tunna skivor

salt och peppar

pressad färsk citron

olivolja

Gör så här:

Koka potatisen i saltat vatten, låt rinna av i ett durkslag.

Lägg potatisen i skålar som du sedan ska servera den i. Lägg på rödlöken medan potatisen är ganska varm, för att mildra den något genom ångan och värmen.

Salt och pressa citron över om du vill, så mildras löksmaken ytterligare(den blir samtidigt häftigt rosa..)

När potatisen svalnat tillsätter du ruccolan, saltar och pepprar, ringlar olivolja över och rör om helt lätt. Ringla lite extra olivolja över strax innan servering och ställ gärna fram en flaska olivolja och kanske någon balsamvinäger för gästerna att ta av.

Servera salladen på en buffé, till grillat kött, fisk eller kyckling, till kallskuret eller rökt lax eller annan fisk, eller som jag gjorde nu senast – till underbart god vitello tonnato.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply