Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Inspirationskväll med norsk laks!

IMG_1143

I tisdags var jag på något väldigt kul – en inspirationskväll och workshop med tävlingsmoment för matbloggare. Vi var inbjudna för att få lära oss mer om norsk lax, eller laks som de vill kalla den. Detta är inte bara för att få svenskar att stava på norska, utan även ett sätt att markera att det är just norsk lax som därmed är av särskilt god IMG_1126kvalitet med full kontroll över alla led i processen att få laxen till konsumenten. Line Kjelstrup från Norges Sjömatråd förklarade att den därtill alltid är färsk och garanterat parasitfri, vilket gör att den inte behöver frysas innan den serveras som till exempel tartar eller ceviche. Den laks vi fick arbeta med var hur som helst väldigt fin med fin konsistens och fräsch smak och blev riktigt lyckad i alla de skepnader den IMG_1138förädlades av oss matbloggare – och mästerkocken Tom.

Kvällen inleddes med inspiration från Tom Sjöstedt, årets kock 2008 som full av energi delade med sig av sina tips och tankar kring lax och hur den bäst tillagas. Jag lärde mig flera nya saker, som att den till förrätt med fördel kan IMG_1125tillagas på låg temperatur i ugn, ca 50 grader, tills den har nått en innertemperatur av 35 grader. För huvudrätt rekommenderas en innertemperatur på 45 grader, och som ni förstår är en digital termometer i princip ett måste för att få till den perfekta laxen. Jag lärde mig också att det är när laxen stekts för länge som den får vita prickar, som i själva verket består av proteiner IMG_1149som trängt ut på grund av stekningen. Det kloka tipset att köpa en hel laxsida och använda ryggfilén till finare rätter, steka eller fritera det fjällade skinnet (mycket gott) och sedan använda de mindre bitarna till färs eller annat kan jag bara instämma i.

Efter Toms tips fick vi matnyttiga råd från IMG_1157matsylisten Lotten Sundgren om hur man lämpligast fotograferar mat. Varje matbloggare vet med förfäran hur svårt det kan vara att fotografera mat så det ser aptitligt ut. Inte minst den rätt jag valt för kvällen är svårfångad på bild.

Sedan var det dags för oss att skapa vårt bästa IMG_1132laksrecept där tre vinnare skulle koras, varav den främsta belönas med en resa till Norge för att se hur laksen odlas. De tre i topp belönas med att recepten kommer ut i butiker i sommar.

Sporrad av inledningen på kvällen och tanken på att komma i topp skred jag till verket och valde bland de IMG_1140härliga råvarorna som gav inspirationstankar på en hel mängd rätter, men där mitt slutliga val till slut blev att hålla mig till min ursprungstanke. Vi hade nämligen fått besked om att vi kunde ta med oss specialingredienser och jag valde att ta med ponzu, en japansk något söt citrussmakande soja, sesamolja och mirin, en japansk lite söt risvinäger. Jag tänkte utgå från min japanska lax och göra en variant utifrån vad för övriga råvaror som stod till buds.

Det var mycket trevligt att småprata med andra matbloggare och fortsätta få tips och råd från Tom som själv blev så inspirerad av vår IMG_1155matlagning att han utbrast att han också måste få laga något. Han gjorde supergoda saftiga pankopanerade laxkuber med en fantastisk dressing/sallad med vattenmelon och gurka smaksatt med ingefära, chili, koriander, vårlök och min ponzu som han till min glädje blev förtjust över att finna.IMG_1141

Jag valde spetskål att woka, och späda färska morötter samt sockerärtor. Jag gav mig till och med på vågstycket att för första gången använda en ångugn för morötterna och sockerärtorna. De smaksattes därefter med ponzu, sesamolja och algsalt. Receptet i sin helhet IMG_1142finner du i ett eget inlägg här bredvid.

Hur det gick? Jag kom på medaljplats och är fortfarande glädjestrålande glad över detta. Vinnarrätten gjordes av Karoline Nordefors på bloggen Vardag med Nordefors på www.nordefors.com. En härlig rätt på sockersaltad IMG_1147halstrad lax med cruditéer, sparris, morot, grillad chilisojamarinerade tapiokapärlor (! – spännande!) och majonnäs smaksatt med lime, sesamolja, vårlök och körvel. En både vacker och god rätt. Den tredje vinnaren var Linda Råberg på matstugan.blogg.se med en härlig ceviche med vattenmelon, koriander, chili, lime.IMG_1153

Det fanns många goda nyskapade laxrätter som vi glatt provsmakade under vår laxfest. Det var en härlig och inspirerande kväll och särskilt kul att få träffa andra matbloggare som jag gärna skulle vilja prata mer med och utbyta erfarenheter, tips och tankar med.IMG_1161

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Scrolla neråt för alla bilder!:)

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_1163

2 Comments to “Inspirationskväll med norsk laks!”

  1. Linda says:

    Så roligt att träffas. Din rätt var kanongod! Den ska jag laga till. Får leta upp våra receptkort i butiken:-) Hoppas vi ses snart igen på något roligt!

  2. Tack för en riktigt rolig kväll:)Och grattis till medaljplatsen. Din rätt var verkligen grym! Kanske vi ses på fler evenemang framöver? Annars så ses vi ju här ute i bloggvärlden.
    Med vänlig hälsning Ann-Sofi

Leave a Reply