Laxpasta

IMG_1229

Färsk lax skärs i bitar som precis innan servering läggs i en ljuvligt krämig sås på vitt vin och schalottenlök, med lite örtkryddor och peppar som smaksättning därutöver. Såsen blandas med nkokt tagliatelle och det hela toppas med strimlad vårlök och färsk basilika.

Du behöver för 4 personer:IMG_1227

ca 300 gram färsk laxfilé

IMG_12292-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

1-2 dl vitt vin

3 dl grädde

rivet skal av 1/2 – 1 citron som skrubbats ordentligt ren från besprutningskemikalier

färska örter, t.ex. körvel, timjan, basilika

peppar och salt (jag använde algsalt)

gärna lite cayennepeppar eller chili om du vill

smör och olja till stekning

vårlök (kallas även salladslök), tvättad och skivad/strimladIMG_1225

Gör så här:

Fräs den hackade schalottenlöken i en blandning av smör och olja på ganska låg värme så löken blir mjuk utan att ta färg. Häll på vinet och låt puttra försiktigt så vinet reduceras något. Häll på grädden. Krydda med örter, peppar och salt

Under tiden som såsen puttrar skär du laxen i strimlor. Sätt även på pastavattnet. Och skär upp vårlöken och färska örtkryddor att dekorera med vid servering.

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen, men koka lite kortare tid eftersom pasta mår bäst av att vara al dente med en fast kärna, särskilt när den ska blandas med sås som här.

Strax innan servering lägger du i laxstrimlorna och i såsen och låter dem precis kokas utan att bli torra – det går fort!

Lägg den avrunna pastan i ett serveringsfat eller -skål, häll såsen över och rör runt försiktigt. Toppa med vårlöken och de färska örtkryddorna. Servera direkt, gärna med en sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera