Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Havreflarn

Jag har alltid varit väldigt svag för havreflarn. Som liten flicka ställde jag mig ofta efter skolan och 600268_695739483784947_1027147627_nbakade just havreflarn, i stora lass som hängde över sopkvastar och annat som jag riggat upp mellan stolar i köket – allt för att få till det karaktäristiska stuket med de välvda flarnen. Men jag måste säga att det är mer praktiskt, om inte lika spektakulärt, att låta dem vara platta. Då kan man dessutom använda dem till delikata små efterrätter som ändå är sällsynt lättlagade.

Det kommer separata recept framöver där jag serverar havreflarnen med till exempel vaniljglass och bakad rabarber, kanske med en klick grädde därtill, som på bilden här nedanför. Eller med vaniljgrädde och färska bär – röda vinbär, hallon, blåbär… Enkelt och ljuvligt somrigt gott!1000501_695739610451601_1976908009_n

Du behöver för ca 20 stycken:

75 gram smör (inget annat än riktigt smör duger här, anser jag)

drygt 1 dl socker (gärna det finkorniga råsockret som jag tycker ger fin smak)

1 1/2 msk ljus sirap

1 1/2 msk grädde

1/4 tsk mald kardemumma

1/4 tsk vaniljkorn (finns förnämligt numera att köpa på burk)1075646_695739700451592_983634916_n

2 msk vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

knappt 3 dl havregryn/havreflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret på medellåg värme. Tillsätt sockret, sirapen och grädden. Låt småputtra lite, tillsätt även kardemumman och vaniljen. Rör ner havregrynen först. Blanda mjölet med bakpulvret, rör i det. Klicka smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper (annars kan det bli svårt att få loss flarnen). Tänk på att smeten flyter ut så klickarna ska vara ganska små.

Baka havreflarnen direkt i ca 5 minuter. Passa noga – de bränns lätt! De ska bli gyllene och krispiga men inte brända. Bränt socker får en besk smak.

Ta ut flarnen. Om du vill böja dem måste du agera snabbt innan de stelnar. Häng dem över en lämplig stång och låt kallna innan du försiktigt lyfter av dem. Eller låt dem ligga kvar på bakplåtspappret som du försiktigt för över från plåten till en slät köksbänk. Låt svalna innan du lyfter loss dem.IMG_1923

Havreflarnen förvaras lämpligen i en burk med tättslutande lock, särskilt fuktiga sommardagar – vare sig det är av sommarregn eller som nu av sydländskt varm fuktig luft. När jag gjorde de här var det hett och fuktigt ute, så flarnen ville inte riktigt bli frasiga..:)

Servera flarnen tills saft eller kaffe, kanske med glass. Eller servera dem som efterrätt med vispad grädde och färska bär. Recept kommer senare, som sagt var.

Njut!

Med vänliga matglada sommarhälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply