Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
En God Jul – som jag föredrar den…
Categories: JUL

2119825

Den trogne läsaren kanske förleds att tro att jag älskar julmat, efter alla recept jag plockat fram varje dag i upptakten till jul. Men sanningen är den att jag gärna är utan all julmat. Förstå mig rätt – julen tycker jag mycket om, men inte den traditionella julmaten. Vid ett julbord håller jag mig till löksillen och laxen. Skinkan har jag helst på frukostsmörgåsen i juletid. Och köttbullarna gillar jag, men då gärna som egen måltid, eller mellanmål.

Hellre fransk julmat; ostron, gås- eller anklever, en riktigt god måltid som man sitter ner till bords och äter utan spring vid en buffé, med goda viner och gott sällskap. Därför äter vi ibland ankbröst à l’orange tillagade enligt konstens (och kokboken Det Goda Franska Kökets alla regler) med en lagom julig efterrätt som saffranspannacotta med glöggelé eller apelsinsallad med eller utan grädde, glass eller kanske rentav ris à la Malta. Just i år ska vi njuta Picards vaktlar och potatisskivor stekta i ankfett samt gröna bönor och en härlig 21198242119826cognacsås. Allt det goda efter ostronen och anklevern. Allt nedsköljt med först champagne och sedan ett gott rödvin. Till efterrätt just i år experimenterar jag nog vidare med de spännande bergamotterna jag fått av italienska vänner. Det kommer jag att skriva eget inlägg om under mellandagarna.

Ledordet i mitt kök och hem för julen är att vila, slappa, njuta och inte stressa. Det kan vara svårt, men till exempel kan man dra ner på ambitionen, köpa köttbullar, färdiginlagd sill, gravad och/eller rökt lax och julskinkan finns färdigkokt. Då går det fort och enkelt att få till ett härligt dignande julbord. Eftersom familjen trots allt gärna vill ha julmat köper jag så mycket jag kan färdiglagat, eftersom jag ofta inte hinner göra så mycket förrän efter jul. Jag gör gärna en god paj och ställer på julbordet, i år blev det en med kronärtskocksbottnar, grillad paprika, tomat och chèvre.2114270

Jultryfflarna består i år av utmärkta praliner från Neuhaus i vackert röd ask. Jultryfflarna får nog snart döpas om till nyårstryfflar eftersom det är just det de 2119831brukar bli. Knäck går däremot fort att göra och lussebullar bakar jag gärna någon dag före jul under dagen för att njutas framför brasan med en god glögg på eftermiddagen. Barnen får alkoholfri glögg och vi vuxna spetsar den minst söta vi kan finna med lite extra cocgnac eller rom. Sakta infinner sig julfriden i doften av lussebullarna, brasan och knäcken.

En riktigt god och härligt avslappnande jul önskar jag alla!IMG_9785

Recept finner du lämpligast i kategorin Jul i kolumnen till höger. Och snart kommer massa tips inför Nyår!2119830

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen. 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply