Lax med äppelslaw & citronpotatis

IMG_0851Jag stekte lax som jag kryddat med mynta, lime, citronpeppar och en aning chili. Till serverade jag dels citronpotatis, som du finner i eget recept här på Katinkas Kitchen (sök i sökrutan uppe till höger), och dessutom en härlig frisk äppelsallad med bett från pepparrot, lite likt coleslaw. Det blev en väldigt god och fräsch kombination som passar lika bra till vardags, fest eller på en vår- eller sommarbuffé.

Du behöver för 4 personer:

4 bitar lax (beräkna 150-200 gram per person, men om de har rätten som en del av en buffé räcker det med mindre)

peppar, salt, torkad mynta, citronpeppar, gärna lite chili (jag använde Chili Explosion) och gärna lime & mint-kryddblandning (från Santa Maria)IMG_0847

olivolja att steka i

Till äppelsalladen/äppelslaw:

3-4 äpplen, skalade och urkärnade samt strimlade

ca 2 cm pepparrot, skalad och finriven (ta gärna mer om du vill – smaka av!)

1/2 – 1 dl crème fraîche (kan ersättas med matlagningsyoghurt)IMG_0846

gärna en bit gurka (ca 1/4, skalad och urkärnad och sedan skuren i små tärningar)

peppar & salt

saft från ca 1 citron (smaka av!)

Gör så här:

Börja med att koka potatisen till citronpotatisen. Följ anvisningarna i det receptet.IMG_0849

Skala och strimla äpplet. Pressa citronsaft över så att äpplet inte oxiderar och blir brunt. Blanda med crème fraîche – ta lite i taget. Tillsätt den rivna pepparroten och krydda med salt och peppar. Smaka av om det ska vara mer citron, mer pepparrot eller kryddning?

Ställ såsen åt sidan medan du gör klar citronpotatisen om du inte redan gjort det. Citronpotatisen går att servera nästan varm, ljummen eller kall. Stek laxen som det sista du gör.

Torka av laxen, krydda den och stek i olivoljan på medelhög värme. Vänd efter ett litet tag. Titta noga på den så den inte blir för genomstekt och därmed torr. Jag vill gärna ha en kärna i mitten som inte är stekt, jag kallar det för att den är sashimi-ig.:). IMG_0850

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera