Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillad lax

IMG_1333

Lax är suverän enkel och snabblagad och nyttig mat som jag gärna gör någon gång i veckan. Här har jag kryddat den med lite goda kryddor och sedan grillat den i ugnen. Välj dina tillbehör efter tycke och smak – du hittar massor av uppslag här på Katinkas Kitchen. Gå in i kolumnerna till höger på tillbehör respektive såser röror och kryddsmör. Eller servera den med gårdagens buljongkokta fänkål och kokt potatis.

Du behöver för 4 personer:

4 bitar laxfilé (beräkna ca 150-200 gram per person)

någon god kryddblandning som Santa Marias lime- och chili eller wasabi- och lime, eller gör din egen av några av följande:IMG_1345

citronpeppar, citronskal, peppar, örter färska eller torkade (dragon är väldigt gott till fisk), paprikapulver, chili, sesamfrön…

olivolja att smörja formen eller plåten med

Gör så här:

Lägg laxbitarna i en smord form eller plåt. Krydda laxbitarna med det du känner för. Ställ in plåten eller formen i ugnen som du förvärmt till 150-175 grader eller kör de hastigt under grillen i ugnen tills den är stekt men inte helt igenom, tiden beror på hur stora laxbitarna är. Innertemperaturen ska bli 45 grader, inte mer för då blir den torr och tråkig. Jag tycker om när den är nästan rå i mitten, lite som sashimi.

Vill du köra din lax på en riktig grill går det alldeles utmärkt. Antingen lägger du den på ett dubbelvikt folieark. Eller så har du finurligt bra fiskgaller som du spänner fast den i.

IMG_1344

Tänk på att laxen går väldigt fort att steka eller grilla så se till att göra dina tillbehör i ordning innan. På bilden har den serverats med buljongkokt fänkål och en härlig sås på yoghurt eller crème fraîche med kryddblandning och olivolja. Receptet publiceras här bredvid.

Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_1329

Leave a Reply