Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nyöppnat Nobishotell
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

2222208

Igår slog ett nytt hotell med restaurang och bar upp portarna då Nobiskoncernen öppnade Miss Clara på Sveavägen 48. Den anrika jugendfastigheten som tidigare inrymt en flickskola har genomgått en på samma gång modig och varsam renovering under Gert Wingårdhs ledning.

Denne namnkunnige arkitekt berättar hur han dels velat knyta ihop fastighetens gamla vackra jugendkaraktär med det nyare modernare, hela tiden med ett medvetet tänkande. Detta gäller såväl materialval som är tänkta att hålla länge och åldras vackert, såsom kalksten och mörkbetsad fiskbensparkett, men även det funktionella som hur han själv beter sig på hotell och brukar sakna. Varje rum har därför en klädhängare för kavajen vid sängens fotända och en kudde för datorn att ha på magen i 2222207sängen eller i knät i fönstersmygen som försetts med sittdyna. Fönsterbänkarna tjänar även som avställningsyta och hyser bland annat minibar. Ljuset flödar in genom de stora södervända fönstren mot Sveavägen, och flödar till och med in i badrummen som har glasväggar – med skira draperier för den mindre exhibitionistiske. Ljuset och transparansen ger en luftig känsla till de stundtals ganska små rummen och klädhängarna är öppna för att inget ska glömmas i garderober.

Restaurangen och baren då? Jo, den kommer nog vara ett välbesökt häng för många. 22222092222216Den kommer dessutom att ha en generös stor uteservering utanför de stora välvda fönstren. Redan första dagen berättade de att de haft 40 lunchgäster och i början av kvällen var baren full, medan restaurangen 2222211var den fullare delen lite senare. Men jag tror att när fler och fler hittar hit och inte minst uteserveringen drar igång så har miss Clara alla chanser att bli riktigt populär både i bar- och restaurangdelen.

I restaurangen hittar vi ett härligt tänk, entusiastiskt formulerat av äldste sonen Gustavo Catenacci. Det här är nämligen verkligen ett familjeägt hotell- restaurang i äkta italiensk varm anda på alla sätt. Tänket är att det ska vara lätt att gå ut och äta även för människor och sällskap med matallergier, -intoleranser och –2222212preferanser som till exempel vegetariskt. Catenaccis berättar att de i sin sjuhövdade familj har allt ifrån glutenintolerans till vegetarian, och först tänkt skapa en glutenfri restaurang, men det visade sig väldigt svårt.

I baren serveras bland annat glutenfria hamburgare och alla mjöler och socker är så långt som möjligt oraffinerade. Till min stora glädje säger köksmästaren Danny, som tidigare styrt grytorna på Operakällaren, att alla konstgjorda tillsatser som E-nummer är bannlysta, endast de som består av naturligt ämne äger tillträde och får ingå i maten. Råvarorna kommer till stor utsträckning från gotländska10153890_861010107257883_1246065511_n gårdar de jobbar med, och stilen tror jag lämpligast beskrivs som det bästa av det mesta. Internationellt, en del amerikanskinspirerat främst i baren och svensk-italienskt så vitt jag förstår.

Du kan läsa mer om maten i inlägget här bredvid.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comMiss_Clara_Daniel_Jens_Gustavo

Leave a Reply