Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kardemummabrûlée

10171863_861435893881971_1337711701_n

Här har en klassisk crème brûlée fått smakförstärkning av min favorit kardemumma. Till serverar jag små ljuvliga pistagemaränger – försvinnande goda! Den här efterrätten är lätt att göra, och du kan ha den klar i förväg för att bara bränna på sockret precis innan servering.10171863_861435893881971_1337711701_n

Receptet på pistagemarängerna publieras i eget inlägg här bredvid.

Du behöver för ca 6 personer:

4 äggulor

5 dl grädde

1/2 dl hela kardemummakapslar, lätt krossade (om du inte har det 2224722tar du några msk kardemummakärnor som du krossar grovt så de bara trycks till och smaken frigörs – t.ex. i mortel)

1/2 vaniljstång

3 msk socker, gärna råsocker

ytterligare socker att lägga på toppen och bränna av precis innan servering – jag använder gärna finkornigt råsocker eller ljust muscavadosocker. Fransmännen använder sucre vièrgois eller sucre cassonade.creme brulee 4 Katinkas Kitchen 092

Gör så här:

Vispa upp äggulorna med sockret i en bunke. Värm under tiden upp grädden i en kastrull tillsammans med den uppskurna vaniljstången och de hela kardemummakapslarna. När grädden är het men inte ännu har börjat koka 2224727häller du den över äggvispet och vispar bara hastigt ihop det. Sila av de hela kardemummakapslarna och den uppskurna vaniljstången.

Fördela gräddblandningen i kokotter och ställ dem i en ugnsplåt med höga kanter eller en stor ugnsfast form som du fyllt med kokande vatten. Jag brukar ställa i kokotterna först och sedan fylla upp runt om med hett vatten. Ställ i ugnen som du värmt till 150 grader. Lägg in ett bakplåtspapper om du märker att de börjar ta för mycket färg.

Låt formarna stelna i ugnen i vattenbadet – det tar ca 30 minuter. 2224721Kolla med en sticka så de stelnat.

Lyft ur ugnsformarna ur vattenbadet och ställ att svalna. Jag ställer dem gärna på en bricka, utomhus om jag kan och det är svalt ute, annars först i rumstemperatur och därefter i kylen med plastfolie över.

Så här långt kan du förbereda formarna någon eller några dagar i förväg, och baka pistagemarängerna och ha dem förvarade i lufttäta burkar.

När det är dags att servera tar du fram de små bruléeformarna och socker. Häll ca 2 tsk socker över varje i ett jämnt lager. Ta fram brännare och bränn av dem så att sockret smälter och blir brunt och knäckigt men inte svart och bränt. Servera direkt tillsammans med pistagemarängerna.IMG_2142

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply