Aromatisk grönsakssoppa

2274295

Jag hade tänkt göra min kyckling i buljong med vårprimörer och dottern ville ha soppa med spenat, ingefära och andra nyttigheter. Det blev en helt ny skapelse som blev verkligt god. Beroende på årstid och grönsakstillgång heter den primörsoppa, skördesoppa eller grönsakssoppa. Vi åt den i vegetarisk form, men man kan med fördel ha kyckling eller laxkuber i den. Vi kan varmt rekommendera att du prövar 2274291den!

Även om detta recept såg dagens ljus i början av sommaren går det utmärkt att göra soppan på alla härliga skördegrönsaker som dignar i diskarna och trädgårdarna nu.

Du behöver för 4 personer:

2 liter vatten

3 buljongtärningar (grönsaks- eller kyckling-)

1 knippe primörmorötter, i slantar eller stavar

1 knippe färsk späd sparris, delad i bitar

2 paket färsk bladspenat, sköljd

1 fänkålshuvud, tvättat och finstrimlat

1 paket färska sockerärtor (eller frysta)2274294

4 vitlöksklyftor, skalade och skivade

2 schalottenlökar, skalade och strimlade

1 knippe salladslök, tvättade och skivade

3-4 cm färsk ingefära, skalad och riven

3 tsk kokosolja (eller olivolja)

1 tsk gurkmeja

1 röd chili

svartpeppar2274293

1/2 tsk sriracha hot chili sauce

en nypa kokossocker (eller lite palm- eller råsocker)

4 limefrukter

färsk koriander

ev. 500 gram färsk kyckling eller lax för den som inte äter vegetariskt2274292

Gör så här:

Skär upp grönsakerna – skiva vitlöken, riv ingefäran, strimla fänkål, skiva schalottenlöken, skala och skär morötterna o.s.v.

Hetta upp kokosoljan i en kastrull. Lägg i vitlök, schalottenlök, ingefära, gurkmeja och chili och låt fräsa en stund. Häll på vatten och buljongtärningarna. Lägg i morötterna. Pressa i en halv lime och lägg i den urpressade limehalvan att koka med. Låt koka ett tag så morötterna börjar bli mjuka. Tillsätt fänkålen, sparrisen och sriracha chilisåsen samt svartpepparn. Låt koka ett tag till. Pressa i limejuice och tillsätt en nypa socker för att balansera smakerna. Tillsätt bladspenaten, salladslöken och strax innan servering. Smaka av så smakerna är fina och balanserade. Häll upp i skålar och dekorera med den färska koriandern.

Om du väljer att göra denna goda soppa med kyckling eller lax lägger du i den mot slutet innan spenat, salladslök och koriander så kycklingen hunnit bli genomkokt innan du gör sista tillägget och serverar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera