Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Entrecôte med rödvinsschalottensmör

2279394

Jag skulle göra mitt vanliga schalottenlökssmör som jag har vitt vin i, lite som ett stelnat beurre blanc med rikligare med lök. Men så hade jag ingen öppen vitvinsflaska, men väl en röd. Smöret blev inte lika fotogénique, men väldigt gott! Till serverade jag ljuvliga bräserade endiver – du bara måste pröva. Det receptet kommer att publiceras för sig själv här bredvid. Jag kryddade 2279399köttet med tryffelsalt och nymalen peppar. Stek gärna köttet i grillpanna om du har så blir det både gott och vackert och fettet kommer sedan från det goda löksmöret.

Du behöver för 4 personer:

4 entrecôter på ca 200 gram styck2279397

tryffelsalt eller vanligt salt och nymalen peppar

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör att steka i

1 dl rött vin

75 gram smör2279401

salt och nymald peppar

Gör så här:

Börja gärna god tid i förväg med smöret så det hinner stelna. Fräs löken i smöret på medellåg värme tills löken är helt mjuk och nästan karamelliserad. Den får inte brännas utan bara få fram de fina milda nötiga krämiga smakerna. Ställ löken att svalna något innan du blandar 2279402den med den större mängden smör, salt och peppar. Rör till ett jämnt smör. Ställ det kallt. Gör gärna en rulle om du vill.

Ta fram köttet i god tid innan du ska steka det så det blir rumstempererat för ett bättre resultat. Krydda köttet med (tryffel)salt och peppar. Stek det i grillpanna utan fett på riktigt hög värme (jag börjar med högsta och sänker efter ett litet tag när det är dags att vända) eller i vanlig stekpanna, men då behöver du lite fett i form av olja och ev. en klick smör 2279404(aldrig bara smör för det bränns vid de höga temperaturer du behöver för att köttet ska blir bra). Jag tycker om att servera köttet medium-rare. Lägg upp det stekta köttet på tallrikarna, lägg en skiva eller klick av löksmöret på och servera med de bräserade endiverna som du gjort enligt receptet här bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply