Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Glutenfri söt pajdeg

IMG_3169

Nu har jag för första gången lyckats få till en glutenfri pajdeg som faktiskt smakar gott och beter sig vettigt. Den förgräddas och fylls därefter med den fyllning du vill om du vill göra en varm paj. Annars kan du grädda den helt klar och fylla med vaniljkräm och färska bär.

Durra är ett sädeslag som är vanligt i Afrika och Asien. Det används även för att göra glutenfritt öl bland annat. Durra tillhör familjen gräsväxter.

Du behöver till en pajform på ca 20 cm:

Till pajdegen:

1 1/2 dl durramjölIMG_3168

1 1/2 dl rismjöl

1 dl mandelmjöl

3 msk socker

lite vanilj eller vaniljsocker

125 gram smör

1 msk iskallt vatten

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret skuret i bitar. Nyp ihop med fingrarna eller kör i matberedare så att det blir en jämnt smulig massa. Tillsätt ägget som du vispat upp, och tillsätt därefter det kalla vattnet, men lite i taget – du kanske inte behöver hela mängden. Degen ska bli smidig och inte torr men heller inte för kladdig.

Tryck ut degen i din pajform och ställ den kallt i kylen i en halvtimme innan du gräddar den i 175 grader i 15-20 minuter om du vill förgrädda den, annars ca 30 minuter tills den blir helt genombakad och spröd.

För tips på olika pajvarianter och fyllningar kan du titta i kategorin Pajer – söta som du finner i kolumnen här till höger.

Mycket bakglädje önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply