Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sorbet på paraguayos

2367467

Första gången jag såg den här frukten blev jag mycket nyfiken. Den ser ju ut som tillplattade persikor, doftar mer aromatiskt – ungefär som vita persikor, och är väldigt goda med en ganska tropisk smak som liknar guava tycker jag, med en liten not av smultron och päron. Hur som helst kom den på tur i vårt experimenterande med sorbeter. Det blev en mycket god sorbet med vacker blekrosa färg.

Du kan se en bild på paraguayos längst ner i det här inlägget.

Du behöver för ca 4 personer:2367465

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl vatten

6-8 paraguayos, skalade och skurna i bitar

några droppar citron

Gör så här:

Börja med att koka sockerlagen. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Ställ den på 2367466medelhög värme och låt koka upp, rör om då och då så att sockret löser sig. När sockerlagen börjar koka låter du den småkoka i några minuter medan du rör då och då. Den ska bli lite simmig men inte för tjock. Ta av den från värmen och låt den svalna. Har du bråttom ställer du kastrullen i kallt vattenbad. Du kan göra sockerlagen i förväg och ställa den i kylen tills det är dags att göra din sorbet. Jag brukar ibland koka sockerlagen på morgonen så är den riktigt kall när jag på kvällen ska göra sorbeten.

Skala paraguayosarna försiktigt, dela dem och skär loss fruktköttet i bitar och lägg det i en mixer. Släng 2367464kärnorna. Häll på sockerlagen. Om du är osäker på proportionerna och inte vill riskera att sorbeten blir för söt gör du bäst i att bara ta en del av sockerlagen till en början. Pressa i lite citron – dels för att få lite syra utan att det blir citronsmak, men även för att fruktköttet ska hålla färgen och inte oxidera.bild-18

Kör blandningen i mixer tills den är helt slät. Hit kan du förbereda och ställa blandningen i kylen tills du ska hälla den i glassmaskinen. När du väl hällt den i glassmaskinen tar det ca 30 minuter för den att frysa. Servera den direkt, gärna i nedkylda skålar så att den inte smälter. Eller ställ den i frysen i en riktigt ren förpackning med lock (så den inte tar smak av andra rätter som kanske varit i plastlådan tidigare). Tänk då på att ta fram sorbeten ett tag innan servering och ställa förpackningen i kylen så den går att hantera vid uppläggningen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply