Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nektarinsorbet – essensen av en nektarin

2366505-1

Den här sorbeten blir verkligen essensen av en solmogen nektarin i delikat form. Vacker i färgen och lent krämig konsistens därtill. Häller du champagne eller mousserande vin över får du en coupe Bellini:)

Du behöver för ca 4 personer:

2 dl socker

knappt 2 dl vatten

6 mogna nektariner, skalade och urkärnade2364138

några droppar citron

Gör så här:

Börja med att koka sockerlagen; blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, ställ den på medelhög värme och låt koka upp under omrörning så sockret smälter. När den börjat koka låter du den småbubbla några minuter och rör då och då. Den ska bli lite simmig i konsistensen. Ställ den att svalna, har du bråttom ställer du kastrullen i kallt vattenbad. Du kan förvara sockerlagen i kylen i några dagar om du vill göra den i förväg. Jag kokar den ibland på morgonen för att sedan på kvällen snabbt kunna få till en god sorbet.2364140

Skala och kärna ur nektarinerna och dela köttet i bitar. Lägg fruktköttet i en mixer och häll på sockerlag. Ta inte all på en gång – smaka av så du inte får för mycket socker men tänk på att sockersmaken avtar när blandningen fryses och att sockret bidrar till den krämiga 2366503konsistensen, en glass eller sorbet med för lite socker blir isig. Tillsätt även lite citron, dels för syran men även för att förhindra oxidation och missfärgning av fruktköttet. Mixa blandningen tills den är helt slät och lite skummig. Hit kan du förbereda och ställa blandningen i kylen. När det är dags häller du blandningen i glassmaskinen. Den brukar frysa på ca 30 minuter och är klar när hela sorbeten åker runt, runt kring “sin egen axel”. Servera direkt, gärna i skålar du kylt ner så att sorbeten inte smälter direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiöld@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply