Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Passionsfrukts-sorbet

2368025

Jag älskar smaken av passionsfrukt, och just i sorbet passar det väldigt bra med det syrliga tropiska tillsammans med det söta.

Använder du färska passionsfrukter är det bäst att låta dem koka med sockerlagen så att du sedan kan sila av kärnorna. Men det finns numera även passionsfrukt att köpa fryst i form av fruktköttet utan kärnor, s.k. pulp. Den använder jag gärna till denna underbart goda sorbet, som då också blir avsevärt mer lätt- och snabblagad, så kan du få till härligt somrig tropisk smak året om.2368024

Du behöver till ca 4 personer:

2 1/2 dl socker

2 1/2 dl vatten

4 paket à 100 gram, dvs totalt 400 gram fryst (finns i en förpackning) passionsfruktskött utan kärnor, s.k. pulp,  som du tinat eller ca 12-15 passionsfrukter som du gröper ur, kokar med sockerlagen och sedan silar eller kör i moulinette.

Gör så här:

Börja med att koka sockerlagen genom att blanda vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. Ställ den 2364140på medelhög värme och rör om så att sockret löser sig. När lagen börjar koka låter du den småbubbla i några minuter. Om du använder färska passionsfrukter gröper du ur dem och häller dem i sockerlagsblandningen och låter det hela bubbla tillsammans några minuter tills det blir lite simmigt. Ta av värmen och låt svalna. Har du bråttom ställer du kastrullen i kallt vattenbad.

Om du använder fryst passionsfrukt utan kärnor blandar du den med den färdigkokta kalla sockerlagen. Är din frysta pulp fortfarande lite fryst kan du lägga den i den nykokta sockerlagen och röra tills den smält innan du ställer det hela på kylning. Du kan förbereda hit och låta blandningen stå i kylen tills det är dags att hälla den i glassmaskinen. Sorbeten fryser på ca 30-40 minuter – det märks på att den blir en hel massa som åker runt. Servera direkt, gärna i skålar som du kylt ned så att sorbeten inte smälter direkt. Eller lägg sorbeten i en bunke med tättslutande lock som du ställer in i frysen och har att ta av. Tänk då på att låta sorbeten tina en aning i rumstemperatur eller i kylen medan ni äter huvudrätten.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply