Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Citronsorbet

2385887

Citronsorbet är en riktig klassiker. I Italien får man den ofta serverad med lite vodka – det är väldigt gott och raffinerat. Använd riktigt fina citroner, helst ekologiska. Den som vill har även i lite finrivet citronskal. Servera din citronsorbet som den är, med vodka eller med färska bär.

Du behöver för ca 4 personer:

2 1/2 dl socker

2 dl vatten

2 dl citronjuice från så söta mogna citroner som möjligt, jag tar ekologiska citroner

ev. det finrivna skalet av 1 tvättad citron – bara det gula, inte det vita på skalet

Gör så här:

Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på medelhög värme. Har du valt att ha skalen med i din sorbet är det godast att lägga med dem i sockerlagen så de nästan blir kanderade. Låt sockerlagen koka ihop en aning så den blir simmig. Ställ den att svalna. Har du bråttom ställer du den i ett kallt vattenbad.2385886

Blanda sockerlagen med citronjuicen. Rör om ordentligt och smaka av. Beroende på citronerna behöver du kanske mer sockerlag eller mer citronjuice för att få en fin balans. Tänk på att det söta mildras och det syrliga framträder mer när sorbeten fryses och blir kall. Häll i glassmaskin och frys tills du har en fast fin sorbet. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply