Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mårtengås

2443407

Den 11 november är det Mårtens dag i almanackan och det innebär att kvällen innan är det Mårtens afton som är den kväll då man firar Mårtensgås. Men eftersom det i år infaller på en söndag är det ikväll som man smörjer kråset med mången skånsk gås framför allt i södra landsändan.

Mårten är det försvenskade namnet på det franska helgonet Saint Martin. Mårtensfirande är egentligen en gammal tradition som förr firades i både övriga Europa och över hela Sverige, men nu sammanknippar de flesta den väl med Skåne och de feta gässen som slaktas för att bjuda gäster dignande bord med svartsoppa, stekt gås med krås samt den klassiska äppelkakan till efterrätt. Vi har skånska vänner som trots otaliga år img_9028utomlands traditionellt firar Mårtengås ibland i Sverige och ibland utomlands. Alltid lika trevligt och generöst med god mat och dryck och hög stämning. Svartsoppan hoppar jag gärna över medan den grillade gåsen är riktigt god med en härlig sås. Och en äppelkaka sitter ju aldrig fel så här på hösten, vare sig det är 2443405Mårtensgås eller inte. Recept på äppelkakor hittar du här på Katinkas Kitchen men vad det gäller de övriga recepten kanske jag återkommer med sådana nästa år. 

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!img_9020

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com24434062443404

 

Leave a Reply