Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Soppa på palsternacka

IMG_7973

Jag älskar soppor – enkla att göra, goda och nyttiga att äta, gärna med ett gott bröd. Här är en variant på den underbara rotfrukten palsternacka. Det går även att göra den på persiljerot som är snarlik i såväl utseende som smak. Som vanligt gillar jag att ha soppan ren, utan redning eller grädde men gärna med en skvätt vitt vin för att höja smaken. Den som vill sätter till en skvätt grädde ett litet tag innan servering. 

Du behöver för ca 4 personer: 

800 gram palsternacka, skalad och skuren i bitar

2 schalottenlökar, skalade och hackade

smör och/eller olivolja till stekning

grönsaksbuljong av god kvalitet, helst utan glutamat

salt och peppar

1/2 – 1 dl vitt vin

ev. 1/2 – 1 dl grädde

Gör så här: 

Börja med att steka schalottenlöken på meddellåg värme så den inte tar färg men blir mjuk. Tillsätt vinet och låt puttra ihop så vinet reduceras något. Tillsätt palsternacksbitarna och buljongen. Låt koka ca 20-30 minuter tills palsternackan är mjuk. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar och kolla om du behöver späda soppan med mer buljong eller kanske en skvätt vitt vin.

Servera, gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply