Tacos på svenska

IMG_9680

Tacos för vuxna kan man också kalla denna goda rätt som kom till genom att vi hade ett paket rådjursfärs kvar efter inköpet i höstas i jakttider. Helt fantastiskt kött som vi njutit av tidigare, bland annat i form av färs som blev goda färsbiffar. Men nu ville jag pröva något annat och när jag frågade maken skojade han och sade ”taco”. Hmm tänkte jag – varför inte. Färsen stektes med lök, viltkrydda, viltfond och rödvin samt timjan och körvel. Det och stekta skogschampinjoner, äppelsalsa, sås med smak av mild citron och viltkrydda fick slinka ner i tacoskalen med buljongkokt ris och sallad i eller bredvid. En riktig höjdarrätt som är snabblagad och passar både till vardags och vid lite IMG_9679festligare tillfällen. Kanske redan på fredag? 

Du behöver för 4 personer: 

600-800 gram rådjursfärs

1 gul lök, skalad och hackad

1 tsk viltkrydda (en god blandning från Kockens med timjan, enbär, lagerblad bl.a.)

nymalen peppar – gärna blandad svart, vit, grön och rosé

lite extra svart- och vitpeppar

2-3 tsk koncentrerad viltfondIMG_9675

1 dl rödvin

timjan, gärna färsk

körvel, gärna färsk

olivolja till stekning

400 gram skogschampinjoner (eller vanliga)

1 liten rödlök, skalad och strimladIMG_9676

1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad

salt och peppar

körvel och/eller persilja

smör till stekning

3-4 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i små tärningar

saft från 2 limefrukterIMG_9678

1/2 tsk flingsalt

lite röd chili – färsk eller torkad (försiktigt för det ska bara vara lite hetta för att inte överrösta rådjuret)

färsk koriander, hackad

1 burk crème fraîche eller matlagningsyoghurt

1 citron

1/2 tsk viltkrydda (se ovan)IMG_9677

gärna färsk körvel eller annan örtkrydda som basilika, persilja eller timjan

tacoskal (beräkna ca 4-5 per person)

ris, kokt enligt anvisningarna på förpackningen, gärna med buljong i kokvattnet

salladsblad – jag tog Romansallad, sköljd och torkad

Gör så här: IMG_9674

Börja med att lägga in citronen delad i två halvor i ugnen för att bakas. Den ska du sedan pressa ur och blanda med crème fraîchen eller matlagningsyoghurt till såsen som kryddas med viltkrydda och körvel.

 

Sätt på och koka riset enligt anvisningar på förpackningen. För extra smak och vacker färg lägger jag gärna i en eller två kuber vegetabilisk buljong av god kvalitet (utan glutamat). Rör om ordentligt – det gjorde inte jag riktigt så vi fick tigrerat ris:)

Stek den hackade gula löken i stekpanna i olivolja ett tag på medellåg värme så den blir mjuk och glansig. Höj temperaturen och lägg i rådjursfärsen. Stek under omrörning tills den är finsmulig, mosa lite med gaffel eller stekspaden. Krydda och häll på buljong och vin. Låt stå och puttra på låg värme medan du laga resten.

Fräs den röda löken med vitlöken till svampen i olivolja. Tag upp lökfräset och lägg i svampen. Stek först på ganska hög värme, krydda, sänk temperaturen, tillsätt löken och lägg i några klickar smör. Rör runt.

Blanda ingredienserna till äppelsalsan. Smaka av så det är bra balans mellan syra från limejuice, sälta från saltet och hetta från chilin. Tillsätt koriandern. Ställ åt sidan.

Värm tacoskalen enligt anvisningar på förpackningen. Lägg upp salladen på ett fat eller i en skål. Lägg upp den stekta svampen i en skål och rådjursfärsen i en annan.

Ställ fram skålarna med rådjursfärs, stekt svamp, äppelsalsa, citronkörvelsås, sallad och tacos. Låt gästerna ta för sig.

Buen approveche önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera