Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Spaghetti gambonara

 

IMG_9908

Hur det här receptet kom till för drygt ett år sedan: Det var dagen efter vi haft en stor middag och seg lördagsmorgon. Något brunch-lunchigt att IMG_9907äta behövdes och vi var båda sugna på spaghetti carbonara men hade ingen bacon men väl äggulor kvar sedan efterrättsfixandet dagen innan. I kylen fanns också finfina räkor köpta färdigskalade som jag använt till den asiatiska nudelsalladen. Det fick bli en spaghetti gambonara i stället för carbonara. Gott, enkelt och fräscht! Servera gärna med en grönsallad. 

Du behöver för 4 personer: 

400-500 gram pasta, gärna spaghetti tycker jag till denna rätt

1 schalottenlök, skalad och finhackad

ev. lite vitlök om man vill

färska räkor i den mängd man vill men ca 400 gram för 4 personer

6 äggulor

1 dl grädde (inte helt kosher men blir bra här när man inte har baconfettet)

en skvätt vitt vin

massa nymalen svartpeppar

ev. någon örtkrydda

riven parmesan

olivolja till stekning eller om man hellre vill: smör och/eller olivolja

ev. salt -smaka av!

Gör så här: IMG_9909

Sätt på en stor kastrull pastavatten. Stek under tiden schalottenlöken och ev. vitlöken i smör eller olja eller en blandning på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Riv parmesanen, rada upp dina äggulor (äggvitorna sparar du och gör en god maräng på – recept finner du här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger). Häll på vitvinet på lökfräset, låt puttra ihop, häll på grädden och krydda med peppar och örter. Låt puttra ihop på ganska låg värme medan du kokar pastan al dente. Häll av pastan, vänd ner den i såsen, dra pannan av värmen och tillsätt två äggulor och rör runt, tillsätt även lite av parmesanen men spara resten till uppläggningen. Lägg direkt upp på tallrikar, toppa med parmesan och en äggula på varje tallrik, antingen i sitt skal som balanserar på pastan eller direkt på pastan men då brukar den ofta glida ner.  Ta några rejäla tag med pepparkvarnen över – det ska liksom en carbonara (kolarhustruns pasta) vara svartprickigt och pikant!

Tips: om du har gjort maräng dagen innan som jag och sparar äggulorna till en carbo- eller gambonara dagen efter är det bäst att lägga tillbaka äggulorna i sina skal men sedan lägga plast under skalen i äggkartongen. Annars fastnar skalen, som jag märkte – därav avsaknaden av skal vid serveringen:)

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply