Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Citronpannacotta

 

IMG_1662

Pannacotta al limón blev namnet på den här efterrätten när den kom till och serverades i sydligaste Spanien. Uppfriskande och god och lustigt nog med en viss not av yoghurt är det en fräsch sommarefterrätt som faktiskt kan göras delvis på yoghurt om man vill och gillar det. Pannacotta är lätt att göra och praktiskt eftersom den måste förbereda. Tänk bara på att det tar åtminstone två timmar i kylen för gelatinet att stelna. Den går också att göra en dag i förväg om man vill. Servera med en citronskiva som dekoration eller med färska jordgubbar eller hallon om du har tillgång till det. IMG_1661

Du behöver för 6 personer: 

6 dl grädde

2-3 msk socker, gärna råsocker

saft från 2-3 citroner

några tunna skalremsor från citronen – ordentligt tvättad och helst ekologiska citronerIMG_1663

1/2 vaniljstång, uppskuren på längden

3 blad gelatin

Gör så här: 

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en djup tallrik eller liknande. De ska blötläggas minst tio minuter. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull med sockret, citronskal och den uppskurna vaniljstången. Låt koka upp, rör om då och då. Låt sjuda helt kort IMG_1662innan du tar kastrullen av värmen. Efter ett litet tag lyfter du upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem direkt i gräddblandningen. Rör om ordentligt. När gräddblandningen svalnat lite ytterligare tillsätter du citronjuicen. Då kan grädden lätt tjockna en aning men det är helt okej. När du tycker gräddblandningen svalnat tillräckligt för att kunna hällas i skålar eller kanske ännu hellre vackra glas utan att de spricker häller du upp pannacottan. Ställ den i kylen att stelna i minst två timmar tills den “stannat” helt. Servera med dekorativ citronskiva eller färska bär.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply