Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Örthollandaise

 

IMG_3119

Den hemgjorda hollandaisen får här smak av färska örter. Denna sås passar utmärkt att IMG_3118servera till grönsaker, kött, fisk, kyckling eller till pocherade ägg, som en eggs benedict med örter. Grundreceptet på hollandaisen kommer från Julia Childs matbibel Det goda franska köket och är ett klassiskt franskt recept väl värt att följa till punkt och pricka. Jag har valt varianten gjord med elektrisk mixer som är väldigt lättgjord och blir lätt och fräsch med mindre mängd smör än den handvispade. 

Du behöver: 

3 äggulor

1/4 tsk salt

en nypa peppar (jag väljer gärna vitpeppar)

2 msk vätska – 1 1/2 msk pressad citron och 1/2 msk vatten

120 gram smör, skuret i bitar och smält över måttlig värme tills det skummar

ca 1/2 – 1 dl hackade färska örter, t.ex. persilja, timjan, salvia, dragon, körvel, basilika

Gör så här: 

Häll äggulorna i mixerbunken tillsammans med kryddor och IMG_3122vätskan. Ta mindre mängd citron till att börja med. Man kan vispa i mer när såsen är färdig och på se sätt får man redan på exakt hur mycket citron och hur mycket vatten man ska ta nästa gång.

Smält smöret tills det skummar, drag kastrullen av värmen och låt svalna en aning.

Mixa äggsmeten på högsta hastighet med stavmixern i två sekunder. Börja därefter hälla det smälta smöret i en mycket tunn stråle samtidigt som du hela tiden kör mixern på högsta hastighet. Här kan det vara bra att ha hjälp av ett annat par händer i köket. När 2/3 av smöret tillsatts IMG_3125bör såsen ha fått en krämliknande konsistens. Ta inte med den mjölkliknande bottensatsen i kastullen – det är mjölkrester. Smaka av såsen med mer kryddor och citron om behövs.

Om såsen inte ska användas genast sätter du behållaren i ljummet men inte för varmt vatten. För mycket värme gör att äggulorna koagulerar och såsen skär sig.

Tillsätt de hackade örtkrydddorna.

Servera såsen till din rätt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply