Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med vermouthsås

 

IMG_5252

Här hade jag rester av den goda Noilly Prat-såsen på torr fransk vermouth jag serverade under helgen till fiskrulader. Det var också den såsen vi hade till nyårsmiddagen och receptet på den har publicerats tidigare här på Katinkas Kitchen. Såsen är en stor favorit hos alla i familjen och faktiskt väldigt lätt att göra. Här fick den komplettera en stekt lax med ris och gröna bönor, haricots verts, till en god vardagsmiddag med lite lyxkant. 

Om du gör vermouthsåsen till rödtungeruladerna först, så som jag gjorde, använder du spadet från den ugnsbakade fisken som bas. Gör du såsen från scratch nu kan du använda fiskfond på flaska om du inte har en “hemlagad” fiskfond.

Du behöver till 4 personer: IMG_5253

4 bitar lax

dragon eller annan örtkrydda

salt och peppar

smör eller en blandning av smör och olja att steka laxen i

ris

gröna bönor

Till såsen: 

2-3 msk fiskfond på flaska

2 dl vatten

1-2 dl vitt vin

1 dl Noilly Prat

2 dl grädde

vitpeppar

ev lite salt eller örtsalt

ca 2 tsk arrowrot

Gör så här: 

Sätt på riset och förbered en kastrull för att koka bönorna. Koka bönorna inför serveringen, frysta går så mycket fortare än färska så beräkna när du behöver dra igång dina bönor. Krydda laxen och ställ den åt sidan tills det är dags att steka den “à la minute” inför serveringen. Blanda fiskfonden med vatten och vitt vin. Låt puttra ganska ordentligt så du reducerar ner det hela med en tredjedel. Tillsätt grädde och Noilly Prat samt lite vitpeppar. Låt puttra ihop ännu mer så att såsen tjocknar en aning och blir homogen. Smaka av så du tycker smakerna sitter – kanske mer av något? Red av såsen med lite arrowrot utrört i lite av såsen eller en sked vatten. Låt såsen puttra upp så den tjocknar. Den ska inte Stek laxen gyllene på båda sidor men så den fortfarande har en fräsch kärna för att inte blir torr och tråkig vid servering. Servera direkt med ditt nykokta ris och kokta bönor och såsen. Ställ fram resten av såsen för gästerna att ta av vid bordet – den brukar ha en strykande åtgång!IMG_5252

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply