Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Romglass

IMG_4690

Smaken av rom lämpar sig väldigt väl för efterrätter med den runda sötman som rom har från sockerrören. Här får den ge smak åt en oemotståndligt god glass som jag serverar som den är, med bär, till pannkakor eller till någon paj eller efterrätt såsom karamelliserad ananas med rostad kokos och romglass. Den är också mycket god att lägga i en kopp espresso. Jag kokar bort alkoholen när rommen värms med mjölk och socker, men den som vill kan ju tillsätta en liten skvätt efteråt för mer vuxenkaraktär på glassen. 

På bilden ligger en kula romglass och tronar på en skiva karamelliserat kryddäpple med kardemumma, kanel och vanilj. Recept på kryddåpplena finner du genom att söka i sökrutan uppe till höger.

Du behöver för ca 4 personer eller som tillbehör för ca 6-8 personer: 

2,5 dl helmjölk

1,5-2 dl socker, gärna finkornigt råsocker för extra rörsockerkaraktär

2-3 msk rom

2 dl grädde

Gör så här: 

Blanda mjölk, rom och socker och låt det koka upp i en tjockbottnad kastrull, rör om då och då så att sockret smälter och se till att mjölken inte kokar över. När blandningen är varm drar du den av plattan och låter den svalna. Vintertid låter jag den svalna på balkongen, vilket är praktiskt när man vill skynda på avsvalningen. Blanda den svala blandningen med den ovispade grädden och ev. en liten skvätt extra rom för vuxenglass. Häll blandningen i glassmaskin och frys. Jag brukar göra denna glass i förväg och sedan låta den stelna mer i frysen. Beroende på hur mycket rom du har i kan den vara svår att frysa så den blir hård, det gör också att den tinar snabbt på grund av alkoholen som sänker fryspunkten vilket kan vara bra att tänka på när du ska ta fram den. Servera glassen i eget majestät eller som komplement eller med tillbehör i form av bär och frukt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Leave a Reply