Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
En magisk örtsorbet!

IMG_5746

Maken överraskade mig nyligen med ett besök på Mattias Dahlgrens Matbaren. Till min efterrätt serverades en helt magisk örtsorbet som jag frågade hur de gjort och utifrån svaret om “äppelmos, mynta, koriander och persilja” ställde jag mig i mitt kök för att försöka återskapa denna spännande sorbet. Resultatet blev riktigt lyckat tyckte gästerna. Jag valde att servera min örtsorbet med några droppar god olivolja och lite flingsalt på toppen. Syrligt tärnat äpple skulle också passa bra till, men det hade inte jag vid det här tillfället. Jag tror också att sorbeten är mycket god till tunna skivor färsk ananas. Du bara måste pröva denna efterrätt som låter smått tokig med koriander men är verkligt god! IMG_5736

Du behöver för 4 personer: 

knappt 2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

knappt 2 dl vatten

3 äpplen, skalade och skurna i små bitar

saften av 1/2 – 1 citron, helst ekologisk

1-2 krukor färsk koriander

1-2 krukor färsk mynta

1/2 kruka färsk slätbladig persiljaIMG_5746

en god olivolja och flingsalt till servering

ev. ett grönt syrligt äpple, skalad och fintärnat

Gör så här: 

Koka upp sockerlagen under tiden som du skalar den första mängden äpplen och skär dem i bitar som du sedan låter koka i sockerlagen i ca 10 minuter tills de mjuknat. Ställ att svalna. Pressa i citronsaft men se till att inga kärnor kommer med. Mixa i en bra mixer tillsammans med bladen från koriander, mynta och persilja. Börja lite försiktigt med drygt hälften av örterna och smaka av hur mycket mer du behöver tillsätta av varje sort, men var samtidigt inte rädd för att det ska vara ordentlig smak av örterna. Ingen av dem ska egentligen dominera utan de ska tillsammans bilda en härlig smaksymfoni som är lite svår att urskilja men är mycket spännande och lockande.. Mixa så att blandningen blir ordentligt slät och vackert lysande grön. Ställ kallt ett tag eller kör direkt i glassmaskinen.

Vid servering: Kyl gärna couperna i frysen innan, ta fram dem, lägg lite fintärnat syrligt äpple i botten, lägg på en kula sorbet, droppa lite olivolja över och smula en aning flingsalt ovanpå. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply