Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Scaloppine al limone

 

IMG_6819

Det här är en av våra favoriträtter i Italien. Den finns på många restauranger och görs i princip alltid väldigt bra. Den är ytterligare ett exempel på enkelheten i den italienska matlagningen. Kalvschnitzeln som det här rör sig om doppas hastigt i mjöl (jag väljer glutenfritt) och steks hastigt så den får fin stekyta men fortfarande är saftig och fin. Såsen består av stekjuicen och pressad citron samt en aning buljong av god kvalitet. Citronerna hemma är ju inte som de solmogna italienska, men jag har hittat ekologiska italienska tomater som numera finns på många affärer i Sverige, till exempel hos MatHem och på Coop, som ger fin fyllig söt smak. Servera med en sallad eller på italienskt vis med någon grönsak såsom gröna bönor, stekt radicchiosallad, fräst mangold eller spenat. Ett kallt rosévin eller något kylt rödvin passar bra till.

På bilderna är rätten verkligen inte särskilt fotogénique, men jag lovar att det är riktigt gott! Här serverades den med vitlöksfräst färsk mangold. Jag måste nog laga det här snart igen så att ni får fina aptitretande bilder:)

Du behöver för 4 personer: 

4-8 skivor kalvinnanlår (typ lövbiffar) – beräkna ca 150 gram per personIMG_6819

mjöl att doppa köttet i (kan uteslutas men då blir inte såsen lika bra och kanske behöver redas en aning)

olivolja till stekning, eventuellt blandat med en klick smör

saften från 2-3 citroner

några msk god buljong – man kan ta lite fond på flaska och IMG_6823späda ut en aning med varmt vatten

peppar och ev. salt

Gör så här: 

Förbered den grönsak du valt att servera till. Ta fram köttet så det är rumstempererat när du börjar. Gör IMG_6820i ordning grönsakstillbehöret så det bara är klart att servera när du börjar steka köttet – det här är en rätt som går fort att göra!

Stek köttet på ganska hög värme i oljan eller olja med smör så det får fin stekyta men fortfarande är saftigt. Tänk på att tunna skivor går mycket fort att steka och det är verkligt trist med torrt tråkigt kött. Stek inte mer kött samtidigt i stekpannan än att du har max två tredjedelar av pannan täckt av köttet. Detta för att pannan ska kunna hålla den höga temperaturen. Lägg över de färdigstekta köttskivorna på ett varmt uppläggningsfat. Skrapa lite i pannan så du får loss köttsafterna, häll i citron och buljong och rör eller vispa samman så du får en fin sky med väl balanserad smak i syra och sälta och umami. Häll skyn över köttet och servera direkt med ditt grönsakstillbehör och kanske några skivor gott bröd att suga upp såsen med.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply