Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lingonsorbet

fullsizeoutput_1aa

Det här blir en otroligt god vackert röd sorbet som passar året om men kanske särskilt i juletid. Servera den som den är eller kanske med lingon-lakritsmaränger eller till en vaniljbavarois med lingontäcke. Den passar även utmärkt till den tryffliga chokladkakan som du också hittar här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till fullsizeoutput_1abhöger. 

Du behöver för ca 6 personer: 

2,5 dl socker

drygt 2 dl vatten

2 paket frysta lingon (ca 450-500 gram)

ev. några tsk vodka

Gör så här: 

Koka en sockerlag på sockret och vattnet i en tjockbottnad kastrull över medelhög värme tills sockret löst sig och lagen blivit en aning simmig. Ställ lagen att kallna, efter ett tag blandar du ner lingonen. Om du använder frysta lingon fullsizeoutput_1acblandar du ner dem i den heta sockerlagen och låter det puttra tillsammans tills lingonen blivit helt tinade. Låt det hela svalna en aning innan du mixar det ordentligt i en bra mixer. Sila av i en sil ner i till exempel ett litermått. Rör runt med en sked i silen så att du får igenom så mycket som möjligt av lingonsmeten fri från frön och skal. Ställ blandningen att kallan helt. Blanda gärna i lite vodka innan du häller smeten i glassmaskin. Servera direkt eller lägg sorbeten i en bunke med lock i frysen och tag fram sorbeten ca 20-30 minuter innan servering, låt den gärna tina långsamt i kylen så den får perfekt konsistens tills du ska lägga upp den. Serverar du lingonsorbeten som den är i couper eller liknande är det bra att kyla dem i kylen eller till och med frysen så att sorbeten inte smälter direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!fullsizeoutput_1aa

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply